Хвиля Десни » 5 Жовтня, 2017

Daily Archives: 5 Жовтня, 2017

Суспільство

Мазепа наковтався б «таблєток»…

Published by:

Чернігівському педагогічному інституту присвоєно найменування «Чернігівського колегіуму» та звання «класичного». Мовляв, це продовження традицій Чернігівського Колегіуму, заснованого 1700 року за участі гетьмана Мазепи.
А чернігівський педінститут сюди яким боком?

 
Continue reading

Суспільство

Півстоліття «Чернігова стародавнього»

Published by:

Відбулось засідання клубу «Краєзнавець», присвячене 50-річчю з часу створення Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Його генеральний директор Юрій Соболь розповів про історію створення. Виступала завідувача відділу музейної та науково-фондової роботи, кандидата історичних наук Ольга Травкіна. Завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Володимир Руденок зупинився на науково-популярних виданнях, присвячених Болдиним горам, Валу, автором яких він і є. Видані вони яскраво, з розрахунку на українських та іноземних туристів.
 
Continue reading

Суспільство

Бригадні навчання

Published by:

На полігоні оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України відбулись тактичні навчання з бойовою стрільбою 11-тої окремої мотопіхотної бригади.
Підрозділи бригади успішно відпрацювали низку тактичних завдань зокрема: відбиття атаки противника, ведення наступу, форсування водної перешкоди, захоплення вигідного рубежу та знищення незаконних збройних формувань.

 
Continue reading

Культура

Мова із відбитими пальцями й нирками…

Published by:

Нині десь прочитав, що Румунія була злою із нами під час панування на міжвоєнній Буковині, у тих же Чернівцях. І школи не давали відкривати, і саму мову забороняли — годі було й заговорити по-українськи навіть у шопці.

Continue reading

Культура

Досвід схими

Published by:

Він був коротким – десять-п’ятнадцять хвилин, тобто майже ціла вічність. Бо час тут змістився, відступив. У Чернігівських Антонієвих печерах мені запропонували увійти в підземну келію монаха-відлюдника.

Continue reading