Культура

На згадку про Віталія Леуса

У Чернігівській бібліотеці ім. Короленка відбувся вечір пам’яті журналіста, письменника, краєзнавця Віталія Леуса. Директор бібліотеки Інна Аліференко, зауважила, що ця зустріч — вияв шани людині, яка покинула нас передчасно…

Віталій Леус автор 60 книжок – романів, повістей, оповідань та нарисів. Автор вибраних детективних творів у 9-ти томах. Лауреат міжнародних премій імені Михайла Коцюбинського, Миколи Гоголя, Григорія Сковороди, Пантелеймона Куліша, Ярослава Мудрого, Леоніда Глібова. Нагороджений міжнародними патріотичними медалями Олександра Довженка та Івана Мазепи…

Чернігівська обласна організація НСПУ відігравала значну роль в житті Віталія Леуса. Його цінували та поважали колеги – чернігівські письменники. Спогадами про нього поділився письменник, журналіст, перекладач, президента Міжнародної літературно-мистецької Академії України, лауреат міжнародних і національних літературних премій в Україні та за кордоном – Сергій Дзюба.

Прозаїк, журналіст, головний редактор журналу «Літературний Чернігів» Михась Ткач сказав, що творчість Віталія Леуса вагома в українській літературі, і залишила спадок для наступних поколінь. Спілкиня «Конгресу літераторів України» та Народного творчого об’єднання художників-аматорів Чернігівщини Тетяни Тимошенко присвятила пам’яті Віталія Миколайовича чудові поетичні рядки.

Українського журналіст, письменник Яків Ковалець з великою пошаною згадував Віталія Леуса як чуйну людину та талановитого письменника. А журналіст, публіцист, краєзнавець, дослідник Гетьманщини та Чернігово-Сіверщини, шеф-редактор наукового журналу «Сіверянський літопис» Сергій Павленко згадував, що «… цей мужній чоловік до останніх днів свого життя залишався оптимістом, доброю та чуйною людиною».

З письменником Віталієм Леусом бібліотеку Короленка багато років поєднувала творча дружба. На заході презентували бібліографічний покажчик «Віталій Миколайович Леус» (укладач Н.Романчук), який вийшов друком у грудні 2017 року в серії «Письменники – наші земляки».

Ольга Іваненко
Фото Олени ПОПОВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *