Культура

Перша «ластівка» Олени Компанець

У читальній залі Чернігівської обласної бібліотеки ім. В. Короленка відбулася презентація поетичної збірки «Ромашки не знають жури» Олени Компанець. Олена Компанець народилась на Сновщині Чернігівської області. Закінчила Ніжинський педагогічний інститут ім. М. Гоголя. Викладала українську мову та літературу в сільських школах. Була навіть сільським головою.

Останні 18 років Олена Компанець — головний редактор Сновської районної газети «Промінь». Голова Спілки жінок Сновщини. Мати двох чарівних донечок і двох красенів-синів. Мрійлива, романтична. Принципова. Любить життя і світло в ньому.

Її вірші мають свіжу, часом несподівану образність, метафоричність, поєднані з фольклором та великою любов’ю до України, зворушлива пейзажна лірика, інколи легкий «авантюризм» жіночого мислення природно торкається душевних струн читачів, спонукає їх до співпереживань та асоціативних роздумів.

Змістовна і майстерно оформлена перша книга авторки розрахована на вдумливих поціновувачів поетичного слова й широкий загал читачів.

Привітати поетесу з виходом у світ її першої збірки завітали радник голови обласної ради Дмитро Никоненко; керівник Чернігівської обласної організації Національної спілки журналістів України Олександр Назаренко; директор Сновської публічної бібліотеки Ніна Мокросноп; поети, літератори, бібліотекарі, журналісти.

Музичні вітання прозвучали від композитора і виконавиці власних пісень Тетяни Довгошей та солісток народного аматорського ансамблю української пісні «Калина» Сновського будинку культури Оксани Бондаревської і Любові Насінник під акомпанемент дуету баяністів — Віктора Шумського та Валерія Шавардіна.

«Є Люди, котрі вміють запалювати серця! Є Люди, котрих бачиш вперше, а враження – ніби знаєш усе життя! Мила, добра, чуйна і привітна Олена Компанець презентувала свою збірку віршів «Ромашки не знають жури». Але це була не просто презентація, це було щось феєричне, душевне і світле, щось таке щемке, ніби із добрих дитячих днів. Пісні, зокрема автентичні, музика, щире частування (хоча й назване на сучасний лад фуршетом) та непідробна українська душа, яка заворожує і довго-довго не відпускає… Величезне спасибі всім, хто зорганізував цей захід» – ось так проникливо про презентацію написала постійна користувачка й подруга бібліотеки Ольга Петренко.

Свою першу збірочку поезій “Ромашки не знають жури“, яка вийшла у видавництві “Букрек” за підримки його головного редактора Миколи Максимця, авторка подарувала всім присутнім на презентації.

Надія Заваліна
Фото Світлани СУСЛЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *