Культура

Повернення Сікорського

В Україну повертається Ігор Сікорський.
Довгий час ім’я видатного авіаконструктора було небажаним у радянській і пострадянській Україні. Головною причиною замовчування його імені було те, що в 1918 році Сікорський втік від розстрілу з більшовицької Росії за кордон.

У США він конструював гідроплани і вперше у світовій практиці налагодив серійний випуск гелікоптерів, на яких літали всі президенти Америки.

Він не любив радянської системи, і коли делегація на чолі з Туполєвим запропонувала йому повернутися в Радянський Союз, відмовився, бо знав, що вдруге втекти від розстрілу чи Сибіру не зможе.

У незалежній Україні, де при владі довгий час були ліві, Сікорського за радянською традицією майже не згадували. Але в 2009 році Національний банк України випустив ювілейну монету «Ігор Сікорський». В 2011 році в Києві з’явилася вулиця, названа його іменем. А найактивніше повернення Ігоря Сікорського почалося під час російсько-української війни на Донбасі.

У 2015 році у Вінниці з’явилася вулиця Сікорського, а в 2016 його ім’я присвоїли міжнародному аеропорту «Київ» та Київському політехнічному інституту. Тож не дивно, що за ініціативи Київського політехнічного інституту, в якому так і не довчився видатний авіаконструктор, вирішили зняти відеосюжет про Ігоря Сікорського з англійськими субтитрами для поширення на You Tube.

Мене запросили, як автора єдиного в українській літературі роману про авіаконструктора «Капелюх Сікорського».

Ми знімалися в музеї авіації та біля пам’ятника Ігорю Сікорському. Ведучою була співачка, учасниця музичного шоу «Х-Фактор» Анастасія Гаврилюк, яка в благенькому пальтечку трусилася з мікрофоном і терпіла незворушний педантизм операторів.

Похмуре небо дихало холодом.
Здавалося, от-от випаде сніг. І лише бронзовий Сікорський, тримаючи в руці капелюха, щасливо дививсь у сіре київське небо.

Володимир Даниленко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *