Культура

Що з Україною?

Замовляючи вже втретє книжки, жінка з Єкатеринбурга сказала: «Знаєте, в нас усе частіше можна почути: «Українці би такого не потерпіли». Поясніть кількома словами, що відбувається в Україні?»
«Якщо кількома словами – народження нового божого народу».

«Чому ж тоді Росія і Захід так непокояться цим?»
«Тому, що ми перервали одним мертвий, а іншим солодкий сон. І завдяки Україні Росія і Захід прокинулися в іншому світі. В тривожній реальності. Нам було до того страшно, а тепер страшно їм».

«І що далі?»
«Переустрій світу, він почався з України. Росія, в останній агонії, знову хапатиметься за свої три рятівні кола – шовінізм, православіє і народництво (придуманими для неї Достоєвским). Але це не врятує, бо підросло нове покоління, яке не розуміє ці «скрепи», а ще менше їх потребують неслов’янські народи Росії…
Захід, дещо розслаблений після холодної війни, знову активно буде згуртовуватися і посилювати Україну. Бо вона стала частиною Заходу, можливо, найбільш готовою до нового розвитку, з величезним запасом кінетичної енергії. І побудова нової парадигми «Руського світу» може початися саме з України-Русі. Як це було колись…»

«Але ж у вас там таке твориться…»
«Головне – що твориться. Що це вже не солодкий і не мертвий сон. Це світанок оновленого духа…»

Мирослав Дочинець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *