Економіка

Чому і платимо, і мерзнемо?

У прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулося засідання дискусійного клубу — «Зима прийшла: хто нас зігріє?».

Дискусія точилась довкола того, хто ж врешті має бути відповідальним за тепло в оселях чернігівців – влада чи власники житла.

До розмови запросили Вікторію Давидову, радника з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні; Людмилу Максименко, начальника Управління економічного розвитку Чернігівської міської ради; Олександра Подгорного, керівника Центру «Доброчин»; Ігоря Подгорного, координатора проекту «Чиста земля»; місцевого координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталю Висіканець та активних членів громади.
 

Підписання у Чернігові Плану дій сталого енергетичного розвитку вимагає здійснення чітких дій щодо підвищення енергоефективності будівель міста. За словами начальника Управління економічного розвитку Чернігівської міськради, за цей рік на заходи з енергоефективності спрямовано 55 млн грн. Ці кошти підуть на модернізацію 70 із 172 запланованих будинків. Представниця міськради зазначила, що повна термомодернізація одного багатоквартирного будинку становитиме близько 10 млн грн.

Студенти ліцею для обдарованої молоді, присутні на обговоренні, наголошували, що слідкують за кількістю спожитих в гуртожитках води, світла і тепла. У них діє так званий «енергетичний патруль», студенти намагаються на всьому економити.

«Стимулювати енергозбереження можна тільки комплексно, – наголосила представниця Опори. – Якщо у жителів ще не сформовано розуміння причин економії ресурсів, то результату не буде. Проведення глобальної та наскрізної інформаційної компанії дасть змогу пояснити утворення тарифів, наслідки клаптикового утеплення та необхідність термомодернізації. Досі в Чернігові безліч «турботливих» власників квартир намагаються утеплити тільки власне помешкання, завдаючи тим шкоду іншим і порушуючи законодавство. Аби змінити тенденцію, необхідно інформувати людей та роз’яснювати їхні можливості».

У підсумку більшість учасників дискусії погодились, що насамперед відповідальність за тепло та стан житла лежить на самих власниках, а тільки потім можна розглядати стимули держави та місцевої влади у вигляді програм підтримки енергоефективності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *