Економіка

Ліберальний Податковий Кодекс

Асоціація платників податків України на чолі з Президентом Гріголом Катамадзе представила підприємцям Чернігівщини ліберальний Податковий Кодекс, розроблений Асоціацією разом з українським бізнесом. Зустріч з місцевими бізнесменами та представниками громадських організацій відбулася в приміщенні ГУ ДФС області.
 

Команда фахівців розповіла про нововведення ліберального ПК. Йдеться про – скорочення кількості податків (замість існуючих сьогодні 13 пропонується залишити всього 9), а саме: 5 загальнодержавних податків (на додану вартість, на доходи фізичних осіб, на виведений капітал, акцизний податок, платежі за використання природних ресурсів) та 4 місцевих (податок на нерухомість, плата за землю, сільськогосподарський податок, податок з фізичних осіб-підприємців зі статусом мікробізнесу та малого бізнесу).

Також пропонується об’єднання податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску в один податок – податок на доходи фізичних осіб у розмірі 20%. Запровадження нововведення матиме поступовий характер: у період з 1 січня 2018 р. по 31 грудня 2018 р., ставка податку на доходи фізичних осіб встановлюється у розмірі 32%, у період з 1 січня 2019 р. по 31 грудня 2019 р., ставка податку встановлюється у розмірі 28%, а вже з 1 січня 2020 р. податок на доходи фізичних осіб становитиме 20%.

SONY DSC

Крім того, проект ліберального Податкового Кодексу передбачає скасування військового збору. А після того, як ПК увійде в дію, оголошується мораторій на внесення змін до нього на три роки.

«Дуже болюча тема – спрощена система оподаткування. Ми пропонуємо новий підхід через встановлення понять «мікробізнес» та «малий бізнес», — зауважив Президент ВГО АППУ. — Якщо фізичні особи-підприємці здійснюють лише роздрібний продаж, займаються традиційними народними промислами, проводять господарську діяльність з надання послуг, їхній річний дохід не перевищує 5 млн. грн., а кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах не перевищує 5, – вони отримають статус мікробізнесу. У такому випадку ставка податку для підприємців становить 3% від доходу.

Статус малого бізнесу може надаватись фізичним особам-підприємцям, які: здійснюють господарську діяльність з надання послуг населенню, здійснюють виробництво та/або продаж товарів, мають кількість найманих працівників не більше 25 осіб, а річний прибуток не перевищує 25 млн. грн. Тоді ставка податку для малого бізнесу – 3% доходу у разіреєстрації ПДВ і 5 % доходу у разі, коли суб’єкт не є платником ПДВ», — пояснив Президент Асоціації платників податків.

Щодо сільськогосподарського податку, то фахівці пропонують встановити окремі підходи в оподаткуванні с/г підприємств у залежності від видів діяльності. Для сільськогосподарських підприємств, які займаються рослинництвом, встановити ставку с/г податку у відсотках від грошової оцінки землі, а для тих, які займаються тваринництвом та птахівництвом, – у відсотках від обсягу доходу.

Розробники проекту планують влітку подати ліберальний Податковий Кодекс до Верховної Ради з тим, щоб він був прийнятий і вступив у дію з 1 січня 2018 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *