Суспільство

9 днів без Леоніда КАДЕНЮКА

Сьогодні Дев’ять днів по Леонідові Каденюку…
В офісі УМАКО «Сузір’я» зібралися найближчі люди, щоби пом’янути свого друга і колегу, єдиного астронавта Незалежної України.

Було багато теплих спогадів…
Леонід Костянтинович був дивовижно світлою людиною, в його присутності люди немов починали сяяти зсередини.

Прийшла родина Каденюка: його дружина, сини.
Дружина — Віра Юріївна за професією перекладач з англійської. Розказала стільки цікавого, що можна братися за книгу про цю Людину-Героя.

Ось кілька речень із її розповіді: «Ми з Льонею познайомилися в Ахтубінську — закритому місті льотчиків, бо поруч знаходився авіаполігон Грошево — найбільша випробовувальна база в СРСР.

Він був льотчиком-випробовувачем, я — перекладачка з англійської, донька командувача стратегічною авіацією СРСР. Ці льотчики-випробовувачі були справжніми героями-смертниками.

Із їхнього загону в сорок чоловік, тих, котрі тестували нові МІГи, залишилося живими тільки четверо. Всі інші загинули при польотах…
Жінки і друзі знали: доки гудуть двигуни — все в порядку, якщо лунав вибух і тиша — значить когось не стало…

Ми прожили нелегке спільне життя, довжиною в 38 років. Чотири з них Льоня провів у США в загоні підготовки астронавтів…

Протягом усього життя він щодня бігав ранком по 10 кілометрів. Ніколи нічим серйозним не хворів. Того ранку підвівся як завжди, одягнув старенький спортивний костюм, пожалівся на дивний кашель і попросив заварити йому лікувальний трав’яний збір. Вислизнув за двері — більше я його живим не бачила…»

УМАКО «Сузір’я» і всі друзі Леоніда Каденюка планують провести вечір-концерт його пам’яті на 40 днів в Українському Домі.

Анатолій Матвійчук
Угорі світлина із сином Леоніда Каденюка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *