Суспільство

Чернігівські тіні забутих предків

За останні тридцять днів в Чернігові відбулося щонайменше два гучних злочини проти суспільної моралі.
Вони ризикують бути не розкритими.

В ніч з 26 на 27 листопада виродки поглумилися над пам’яттю жертв Голодомору. Невідомі погасили ламадки та розкидали симовлічний тризуб, який чернігівська патріотична громада виклала біля постаменту борцям за Волю України.

Наступного ранку квіти та лампадки знайшли у смітнику поблизу храму Святої Великомучениці Катерини. Така нахабність, наруга над пам’яттю мільйонів українців обурила більшість чернігівців.

Формально та неформально ми з друзями зробили все, щоб запустити механізм, знайти та покарати виродків. Самі опитували людей, шукали зачіпки. Знаю, що відповідну роботу проводили і в «органах».

Після кількох тижнів пошуків, результат — нульовий. Вдалося витягти відео з камер спостереження, котрі якраз спрямовані на Катерининську церкву. Якість відео, м’яко кажучи, залишає бажати кращого. Передививишись 30 га матеріалу, нічого підозрілого не побачили. Справа про наругу над пам’яттю жертв Голодоморів — 100% «висяк».

Кілька днів тому в історичній частині міста, на Болдиних горах, невідомі поцупили бронзове погруддя класику української літератури Михайлові Коцюбинському…

Для розуміння: щоб стягти погруддя з постаменту, потрібно докласти немалих зусиль, і в руках його через все місто не понесеш. Отже, злочинці були на транспорті…

Але ця історія ще складніша за попередню, адже поруч немає навіть поганеньких камер відеоспостереження. Єдина ймовірність розкриття злочину — якщо вандали понесуть здавати бронзу ло пунктів прийому…

Отже, буквально за місяць, маємо два резонансних злочини, яких, попри велике бажання, швидше за все так і не розкриють.

Чи могло бути інакше?
Могло!

Наприклад, якби хоча б в історичних і публічних місцях були камери спостереження високої якості. Такі камери, поза сумнівом, стоять на під’їздах до маєтків наших владоможців, бо ті хвилюються за майно та власну безпеку.
А хто переживає за Михайла Коцюбинського, книжки якого – переконаний! – 99% з тих чернігівських владоможців навіть в очі не бачили?!

Віталій Назаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *