Суспільство

Якщо послухати мудреців…

Якщо в тебе кинули каменем, стань на нього – і ти піднімешся над тим, хто його кинув. Якщо тобі піднесли гарбуза, згадай японців: споживання гарбузів подовжує життя.

Якщо хочеш збагнути невидиме, навчися бачити видиме. Якщо ти хочеш щось почути, шукай мовчазні дні. Якщо хочеш вирішити свої проблеми, спроможися переконати інших, що вони – і їхні проблеми. Якщо твій дух не володар твого світу, він стає його іграшкою.

Якщо ти обдарована людина, це не означає, що ти щось дістав. Це означає, що ти можеш щось віддати. Якщо з тобою випадково стається щось дивовижне, не забувай, що випадок – це псевдонім Бога, коли Він не ставить свого підпису. Якщо тебе хтось образив, здивуй його приязню.

Якщо хочеш зцілювати інших, не бійся і сам хвороби. Навіть якщо ти нічого не маєш, у тебе є дещо дуже цінне – вибір. Якщо тобі радять шукати себе, не слухай; себе не шукають, а створюють. Якщо ти не є частиною рішення, то стаєш частиною проблеми. Якщо прагнеш нового, будь готовий до нових можливостей.

Якщо хочеш змінюватися, змінюй вже існуюче довкола тебе. Якщо прагнеш успіху, вкладай частинку себе в те, чим займаєшся. Якщо чекаєш визнання інших, навчися спочатку насолоджуватися своєю роботою сам. Якщо хочеш вести за собою інших, спочатку поведи себе, а вони підуть услід самі.

Якщо ти не кажеш: «я не можу», «я не вмію», «я не знаю», – значить, ти все можеш, все вмієш, все знаєш. Якщо хочеш бути корисним, створи щось корисне. Якщо хочеш бути майстерним, створи щось корисне нової форми. Якщо ти даруєш щось, то на твоїй руці залишиться запах подарунка.

Якщо в твоїй душі пусто, – може, ти її не годуєш. Якщо ти ніяк не витягнеш щасливу карту, намалюй її собі. Якщо когось засуджуєш, ти облаштовуєш судилище в своєму серці. Якщо з тебе сміються, що ти ні на що не здатний, це не так; ти здатний викликати сміх – і це не так вже й мало. Якщо тобі дорікають, що ніяк себе не знайдеш, не слухай; себе не знаходять, а створюють.

Якщо тобі кажуть, що ти близько до істини, не втішайся; істину не наздоганяють, її переживають. Якщо ти довго і вперто тримаєшся якоїсь дурниці, може статися, що тебе назвуть мудрецем. Якщо тобі радять шукати ключі щастя, не марнуй на це час – двері завжди відчинені.

Мирослав Дочинець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *