Культура

Лише 89… Ще міг жити…

Сьогодні 89 років виповнилося б класику української літератури, відомому поетові, перекладачеві, Герою України, Почесному громадянину міста Києва, Почесному академіку Академії мистецтв України Борису Іллічу Олійнику (22 жовтня 1935 року, Зачепилівка — 30 квітня 2017 року, Київ).

Борич Ілліч закінчив факультет журналістики КДУ, працював у газеті «Молодь України», журналах «Ранок», «Дніпро», «Вітчизна», неодноразово обирався депутатом Верховних Рад СРСР, Верховних Рад УРСР. У 1991 та 2010—2016 роках очолював Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка

Борис Олійник — автор понад 40 книг, віршів, есе, статей, які друкувалися в Україні, в усіх республіках СРСР, перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами.

З Борисом Олійником останній раз спілкувалися коли я працював заступником головного редактора КП «Вечірній Київ» («Хрещатик») в листопаді 2016 року в столичній мерії під час вручення йому державної нагороди. Тоді попередньо домовилися про інтерв’ю, коментарі для видання. Борис Ілліч дав номер свого мобільного телефону, шоб спілкуватися напряму. Але не судилося, він хворів, постійно лікувався і за пів року після тієї зустрічі його не стало.
Із величезної кількісті написаних ним віршів багато покладено на музику й стали улюбленими в народі піснями. Чи не найбільш зворушливим є твір Бориса Олійника «Пісня про матір», музику до якого написав уславлений український композитор Ігор Поклад.

Пам’ятаємо…

Віталій Курінний

На фото: в Колонній залі столичної мерії у листопаді 2016 року після вручення Борису Олійнику державної нагороди. Фото Павла ПАЩЕНКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *