Культура

Книжка Іллі Чернілевського

У Будинку кіно відбулась презентація поетичної збірки Іллі Чернілевського — поета, музиканта, воїна — «Я птах між тенет». Книжку задумали батьки Іллі — Ольга та Станіслав Чернілевські (і підтримали друзі), щоб продовжити, бодай у слові, життя сина, який загинув від рук окупанта, захищаючи Україну, 6 травня 2022.

Вперше велика добірка віршів була надрукована, вже після загибелі Іллі, у “Слові Просвіти” і викликала неабиякий резонанс. Вони стали основою видання.

Ілля був унікальною людиною, творчою особистістю, інтелектуалом, мудрим не за роками чоловіком, прекрасним другом, душею компанії, закоханим і коханим, чесним, справедливим, відважним і неповторним — розповідали мама Ольга Чернілевська, тато Станіслав Чернілевський, бабуся Валентина Борисенко, побратим Микола, автор вступної статті до нової книжки Сергій Тримбач, письменниця Любов Голота , режисер Михайло Іллєнко, ілюстраторка Анна Філей, актори, друзі і подруги, вчителька з його рідної школи…

Звучали спомини, читали вірші Іллі, демонструвався документальний фільм з Іллею в кадрі — відкривався материк 30-літнього юнака, який віддав своє життя за нас. І кожен присутній почувався боржником перед цим унікальним життям, що залишилося в степу неоплаканим… І обіймав Поета серцем, ніжністю і пекучою сльозою, плакали всі.

Проте книжка Іллі Чернілевського, видана родиною, — це не про сльозу, а про подвиг мами і тата, які віднайшли в собі сили вижити заради полеглого сина. Щоб сказати світові, ким він був і є. Бодай у Слові. Дякуємо, дорогі, і обіймаємо. Світла пам’ять поетові і Герою Іллі Чернілевському. Не пригадую чутливішої презентації…

Галина Дацюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *