Суспільство

Вітання у далеку Португалію

В Португалії сьогодні святкує день народження чарівна, приваблива дівчина, українка Вікторія Маштова. Вітаючи її, згадую нашу зустріч три роки тому, а особливо — знайомство з її товаришем Пауло із Порто… Я тоді жартома сказав: «Конкістадори в Чернігові». Бо побачив високого, стрункого юнака із незвичною зачіскою, чорнявою шевелюрою, ледь помітною посмішкою на вустах. Він був із не типовим, як для нашого краю, обличчям, в українській літній вишиванці, яка йому дуже пасувала.

… Він першим подав мені руку для привітання, запитуючи українською: «Як справи?». Незвичний вигляд і акцент вказували, що то і є наш гість із Португалії. У мене в уяві одразу постав історичний типаж грізних португальських конкістадорів ХVII століття…

Пауло 27 років. В Порто він товаришує з нашими земляками з Мени, подружжям Маштових — Наталією та Миколою, їхньою дорослою донькою Вікторією. Від них багато чув про Україну, Чернігівщину зокрема, яка багата на історичні події, традиції, працьовитих, гостинних людей, а тому він давно мріяв побувати в Україні, і ось нарешті така нагода трапилась.

Я сказав йому: «Ну, що ж, Пауло, Ваш Христофор Колумб, колись відкривав Старому Світові Америку, а тобі треба буде відкрити для себе Україну. Сподіваюсь, тобі сподобається».

Він знову подав мені руку, міцно потиснув і промовив на прощання таке звичне нам – «пока».

Приємно, що наші люди живуть у чужині, але не забувають рідну мову, та ще й навчають інших. В перші дні перебування в Чернігові, Пауло був у захопленні від побаченого – архітектури, упорядкованих парків, музейних закладів, привітних мешканці. Він із задоволенням смакував наші національні страви не відмовляючись скуштувати жодної із пропонованих (борщ, сало (солоне, копчене), вареники з вишнями, сиром, карасі в сметані ……) А ще вразили його продавчині наших «шопів».., неприємно вразила — зросійщеність міста.

На прощання він купив декілька сувенірів із жовто-блакитним прапором та соборами Чернігова. Сказав, прощаючись: «До побачення». Вірю — йому неодмінно захочеться ще навідатись до Чернігова, хоч з Португалії сюди – неблизький світ.

А іменинниці Вікторії бажаю сьогодні багато щастя, якого, власне, багато не буває – бо то просто мить.
З днем народження, Вікторіє. Любіть Україну.

Іван Кирієнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *