Культура

Медіафігня з розбитих скалок викривленого люстра

Український телевізор – дуже страшна річ. Він продовжує працювати навіть тоді, коли його вимкнути і винести з хати геть. Від українського телевізора неможливо сховатись.

Якщо ви взагалі не дивитись телевізор і не маєте його вдома фізично – це ще зовсім не означає, що ви не потрапляєте під його вплив і він «не має» вас.

Пам’ятаєте початок казки про Снігову королеву?
Там тролі підняли високо над землею викривлене дзеркало і впустили, і воно розбилося та розлетілось тисячами скалок на світу?

Так само щодня телевізійні канали піднімають величезне лобійоване дзеркало медіафігні і розбивають його, щоби скалки летіли у Ютуб та на Фейсбук.

Шкода українського телевізора не тільки у тому, що там показують, а тому, що це дуже потужний генератор керованих медіа-потоків, які не обмежуються сигналом антени. Вони дуже легко оцифровуються і мігрують далі, а нерозбірливі люди з радістю їх дивляться у Ютубчиках та решті соцмереж.

Телевізійним контентом просочений наскрізь український медіа-простір, де б він не був. Ті, хто дивляться телевізор – сидять на диванах і дивляться. А ті, хто не дивляться – в курсі новорічних промов президента, повернення Шустера, тупих жартів кварталу і пісеньок хору Верьовки.

Найактивніші учасники холіварів і обурень з приводу чергової тупої херні, котру показали по ТВ – ті, хто не дивляться телевізор взагалі. Величезна частина проблем і дискурсів, котра обговорюється у поточому Фейсбуці – піднята телевізорами.

Телевізійна імперія – найпотужніше середовище із командами власного продакшну, маркетингу, операторів і журналістів справді найвищого ґатунку. Усі найкваліфікованіші – там. По ютуб-каналах тусять або найбільш принципові, або ті, хто там не прижився і вони навіть приблизно не можуть конкурувати із Великим Цехом.

Більша половина українського Ютуба і українського Фейсбуку – це український телевізор.

Не перемикайтесь.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *