Культура

Репресії, яких в НСПУ ще не бувало

26.01.2019 р. у відповідності зі Статутом НСПУ та Положенням про Київську організацію Національної спілки письменників України відбулася звітно-виборна конференція КО НСПУ, на якій головою цієї організації обрано відомого прозаїка Володимира Даниленка.

Процедура підготовки і проведення конференції відбулась у повній відповідності зі статутними вимогами НСПУ та КО НСПУ.

Секретаріат НСПУ і його голова Сидоржевський М.О. хотіли бачити на посаді голови КО НСПУ іншу людину, про що відкрито заявили на конференції. Усім бажаючим висловитися проти кандидатури В. Даниленка було надане слово, але в ході таємного голосування головою КО НСПУ він був обраний з подвійною перевагою над найближчим конкурентом.

Протестуючи проти такого рішення легітимної і законної конференції, голова НСПУ М.О. Сидоржевський привселюдно пригрозив, що скасує це рішення. Такі погрози виявилися не просто словами переможених.

28.01.2019 р. М.О. Сидоржевський скликав Секретаріат НСПУ, на якому прийнято ухвалу, у п. 4 якої голові НСПУ рекомендовано застосувати ст. 6.19 Статуту НСПУ щодо призупинення рішень звітно-виборної конференції КО НСПУ від 25.01.2019 р. як таких, що нібито ухвалені з грубими порушеннями Статуту НСПУ і Положення про КО НСПУ, до розгляду і вирішення цього питання на Правлінні НСПУ. Які конкретно норми статутних документів порушено, в ухвалі не вказано.

У п. 3 без пояснень, в чому полягають порушення статутних документів під час організації і проведення звітно-виборної конференції КО НСПУ, рекомендовано голові НСПУ усунути В. Даниленка від виконання його обов’язків на виборній посаді, а замість нього призначити т.в.о. голови КО НСПУ зовсім недосвідчену, але дуже слухняну М.М. Мороз (Морозенко).

Своїм наказом № 8-од від 28.01.2019 р. голова НСПУ М.О. Сидоржевський наказав 30 січня 2019 року об 11 годині провести засідання ревізійної комісії НСПУ, на якій провести перевірку фінансово-господарської діяльності КО НСПУ за період з 24.01.2015 р. по 28.01.2019 р. із залученням незалежної аудиторської компанії.

Причому зобов’язує провести цю перевірку в період з 30.01.2019 р. по 31.01.2019 р. Що членів ревізійної комісії НСПУ потрібно знайти і оповістити, що їм слід погодити свій від’їзд до Києва за місцем роботи, прибути до Києва з Вінниці, Білої Церкви, Рівного, Коростеня, Івано-Франківська, Дніпропетровська, ознайомитися з величезним обсягом матеріалів аж за 4 роки діяльності творчої організації, яка налічує майже вісімсот членів, оформити свою перевірку протоколами, голову НСПУ М.О. Сидоржевського не переймає.

Це свідчить або про його нерозуміння складності і нереальності поставленого завдання, або про те, що все уже вирішено і приїзд членів ревізійної комісії та імітація їхньої роботи будуть лише для «галочки».

Наказом № 10-од від 28.01.2019 р. голова НСПУ, посилаючись на ухвалу підібраного ним і очолюваного ним Секретаріату НСПУ, зобов’язав В. Даниленка скласти повноваження та передати перераховані у довгому списку документи і повноваження призначеній ним т.в.о. голови КО НСПУ М.М. Мороз (Морозенко).

Вище перелічені ухвалу Секретаріату НСПУ і наказ № 10-од від 28.01.2019 р. про звільнення В. Даниленка та призначення іншого керівника КО НСПУ було вручено не В. Даниленку, а секретарю КО НСПУ у другій половині дня 29.01.2019 р., про що є його розписка на ухвалі.

В. Даниленко з ними ознайомився лише о 17.00 29.01.2019 р., тож ніяк не міг виконати нічим не мотивованого своєю поквапливістю наказу. До того ж деяких документів попередник на посаді голови КО НСПУ М.О. Сидоржевський взагалі не передавав своєму тодішньому щирому приятелю та спадкоємцю на посаді голови КО НСПУ В. Даниленку, який разом з В. Шовкошитним, М. Славинським, Л. Мудрак, О. Бакуменком та іншими колишніми секретарями НСПУ і привів М, Сидоржевського до спілчанської влади.

Згодом на знак «подяки» М.О. Сидоржевський розігнав їх і замінив слухнянішими. Тож для збирання встановлених у переліку документів у банку, в статистиці, у податковій інспекції та в інших організаціях і установах потрібно щонайменше кілька днів, якщо не тижнів.

Правління КО НСПУ визнало дії Секретаріату НСПУ і його голови Сидоржевського М.О. непродуманими, незаконними, такими, що грубо втручаються у внутрішні справи КО НСПУ, порушують демократичні засади побудови творчої спілки і законні права членів Київської організації, яка налічує майже половину усіх членів Спілки.

М.О. Сидоржевський заявляє, що відкриті виступи В. Даниленка, А. Гая та інших не згодних з його авторитарними методами правління і розкраданням нажитого кількома поколіннями українських письменників нашого колективного майна, грубих порушень Статуту НСПУ і чинного законодавства України, продаж спілчанської нерухомості з порушеннями та за заниженими у багато разів порівняно з діючими цінами несуть загрозу розколу творчої Спілки.

Насправді ж загрозу розколу провокує сам М. Сидоржевський і підібрані ним керівні органи Спілки, які за останні роки кілька разів з його ініціативи грубо порушили діючий Статут НСПУ.

Нинішні дії спілчанського керівництва суперечать засадам демократії і нормам статті 3 «Принципи та основні напрями діяльності творчих спілок» Закону України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки», які гарантують правовий статус професійного творчого працівника, зокрема право кожного члена НСПУ обирати і бути обраним на керівні посади у творчій спілці.

За мої майже чотири десятиліття перебування у СПУ колишньої СП СРСР, а потім у НСПУ незалежної України я ще жодного разу не бачив таких рівня і жорстокості репресій щодо неугодного керівництву Спілки її члена.

Бачив майже класичне протистояння голови КО НСПУ і голови НСПУ, знаю приклади, коли окремі члени НСПУ вигравали судові позови проти керівництва НСПУ. Але ніяких репресій з цього приводу керівництвом НСПУ досі не застосовувалося.

Нинішня безпрецедентна репресивна акція голови НСПУ М. Сидоржевського і його кишенькового Секретаріату спрямована не лише проти легітимно обраного на звітно-виборній конференції голови КО НСПУ В. Даниленка, але й проти величезної Київської міської письменницької організації, яка зробила свій вибір. Адже так було й на минулому Х з’їзді НСПУ: опозиція програла, але прийняла рішення більшості делегатів з’їзду.

Чому ж М. Сидоржевський і його меншість не хоче визнати свою поразку і не шукає шляхів до співпраці з новообраним керівництвом КО НСПУ, а вдається до нечуваних за всю історію Спілки письменників України репресій?

Дії нинішнього керівника НСПУ і його найближчого оточення свідчать про те, що такого «очільника-фюрера», як нині, наша творча Спілка ще не мала. Але кінець усіх «фюрерів» однаковий. Сподіваємося, що не омине повне фіаско і того, хто не рахується ні з правовими нормами спілчанського співжиття, ні з поняттями про етику та людську мораль, бо М. Сидоржевський і В. Даниленко тривалий час працювали поруч, ще недавно були друзями…

Запущений сценарій перевороту у КО НСПУ Секретаріатом НСПУ і його головою Сидоржевським М.О. старанно продуманий і для його реалізації ведеться активна робота з членами Правління НСПУ.

Очевидно, на майбутньому Правлінні НСПУ про нібито порушення діючого Статуту НСПУ і Положення КО НСПУ навіть не йтиметься – просто проголосують за зачитану Сидоржевськом М.О. чи кимось ним призначеним постанову про зміщення В. Даниленка з посади і призначення «потрібного» або «потрібної».

І все ж я закликаю колег – членів Правління НСПУ не дозволити, аби вашими руками вчинили беззаконня. Ця ганьба назавжди ляже на вашу творчу біографію. Пропоную не голосувати за незаконний проект Секретаріату НСПУ і прошу хоча б утриматися, залишившись не продажною і не зашуганою людиною та чесним письменником, яких свого часу Олесь Гончар назвав совістю народу.

Анатолій Гай,
голова Київської обласної організації НСПУ,
член Правління НСПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *