Культура

Сидоржевський-Даниленко: зі шпагами замість пер!

Сьогодні відбувається звітно-виборна конференція Київської організації НСПУ. На ній, згідно зі Статутом НСПУ, має бути обране нове керівництво столичної письменницької організації.

А напередодні через соціальну мережу до її делегатів звернувся голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Він закликав «відповідально поставитись до вибору нового голови».

В своєму історичному Зверненні, яке неодмінно мусимо лишити для нащадків, всеукраїнський письменницький голова зокрема пише:

«На жаль, сьогодні робота Київської організації НСПУ фактично паралізована. Впродовж трьох років її голова В.Даниленко замість послідовної, конструктивної роботи цілеспрямовано і активно, з «класово-пролетарським підходом», продовжує розкольницьку, деструктивну діяльність з її руйнації і дискредитації, звинувачуючи мене як голову НСПУ у корупції, «совковому авторитаризмі» та ігноруванні ініціатив молодих і постійно провокуючи конфлікти.

Саме стараннями цього діяча і кількох його однодумців за Спілкою тягнеться цілий шлейф скандалів, які негативно впливають на репутацію Спілки.

Важко однозначно пояснити мотивацію його дій: кажуть про неадекватне сприйняття ним дійсності, а ще про зовнішню вмотивованість. Зрештою, Даниленко неодноразово публічно хизувався «зв’язками» у високих кабінетах Адміністрації Президента і Верховної Ради, контактами з 5-м каналом.

Пам’ятаємо, як Даниленко дістав із рукава і читав на осінньому засіданні Правління НСПУ листа за підписом голови парламентського комітету з питань культури і духовності М.Княжицького з вимогою до керівництва НСПУ визначити квоту на з’їзд 1 до 5. (Зазначу, що так низько жодна влада ще не падала: вказувати письменникам, за якою квотою їм обирати делегатів!).

Ганебна вакханалія з шельмування НСПУ і її голови, ініційована Даниленком і кількома його однодумцями і спільниками, які взяли на себе ролі слідчих, прокурорів і суддів, триває вже три роки. Проте численні звернення цих осіб до судових і правоохоронних органів не дали бажаного для замовників результату. Жодне з голослівних звинувачень не підтвердилося, а перевірки, проведені відповідними органами (за цей час їх було п’ять), в тому числі і відділом аудиту Міністерства культури України в листопаді – грудні 2017 року, засвідчили відсутність фінансових порушень чи зловживань з боку керівництва Спілки.

Українські письменники чудово розуміють причини такої активної діяльності групки баламутів, за спинами яких стоять і якими рухають меткі пройдисвіти з високих кабінетів з добре розвинутими хапальними інстинктами.

«Фактично йдеться про сплановану кампанія знеславлення відомої в Україні громадської організації, — зазначено у Відкритому листі Президенту України П.Порошенку, якого в травні 2018 року підписали Іван Драч, Микола Жулинський, Левко Лук’яненко, Павло Мовчан, Юрій Мушкетик, Дмитро Павличко, Михайло Слабошпицький, Юрій Щербак. – Ми звертаємося до керівництва держави, особисто до Президента України Петра Порошенка з настійливим проханням зупинити брудну кампанію, спрямовану на фактичне знищення Спілки письменників. Це не робить честі ні українській культурі, ні українській державі».

Насправді йдеться не про якусь особу. Йдеться про провальну роботу, про відсутність роботи, про параліч керівництва столичної письменницької організації. Це нас, керівництво НСПУ, письменників, дуже турбує і непокоїть.

Так не мусить бути. З приходом до керівництва НСПУ після з’їзду нової команди наша робота значно активізувалася. У нас багато планів, до яких охоче долучаються столичні письменники. Однак у нас повністю відсутня будь-яка співпраця з керівництвом столичної письменницької організації.

Нагадаю про деякі «заслуги» нинішнього голови КО НСПУ.

Три роки назад, на засіданні Секретаріату НСПУ 11 лютого 2016 року, саме Даниленко та ще кілька секретарів, змовившись, відкрито виступили проти голови НСПУ.

За кілька тижнів по тому Даниленко під час перевірки ревізійної комісії НСПУ на десять днів закрив у своєму сейфі 24 теки бухгалтерських документів НСПУ, що є грубим порушенням Кримінального кодексу. (Здійснювати вилучення оригіналів бухгалтерських документів заборонено чинним законом навіть податківцям під час перевірок чи поліції для провадження оперативно-розшукових дій).

Саме Даниленко намагався в ручний спосіб, з грубими порушеннями Статуту НСПУ і Положення КО НСПУ, призначати, а не обирати на засіданнях творчих об’єднань, головами творчих об’єднань (сатириків і гумористів, перекладачів, а також прозаїків – на цю посаду Даниленко протизаконно «призначив» сам себе, при цьому повністю паралізувавши роботу цього, одного з найбільших творчих об’єднань КО НСПУ) зручних і слухняних виконавців.

«Постмодерніст» і «новатор» Даниленко знайшов спільну мову з одіозним «радянським ветераном війни в Афганістані», головою Київської обласної організації НСПУ А.Гаєм, затятим комуністом, який досі з гордістю зазначає про себе у Вікіпедії як про «члена КПРС до 1991 року», О. Горобцем, а також з «групкою постмодерної молоді», яка неодноразово брала участь у організованих і курованих путінським ФСБ зібраннях «Мінської ініціативи», а ще з кількома баламутами як у Києві, так і в деяких обласних організаціях.

Даниленко і Гай буквально закидали суди, прокуратури, поліцію, СБУ своїми заявами-звинуваченнями на адресу голови НСПУ, вимагаючи розслідувати його «корупційну» діяльність і посадити до в’язниці. Таких заяв, мабуть, є не менше десятка. Важко порахувати, скільки було Даниленком і його сподвижниками написано на адресу голови НСПУ брудних пасквілів у пресі.

Під приводом «оновлення» вся ця строката компанія вимагає у влади припинити куце бюджетне фінансування Спілки, фактично закликаючи до знищення її. Нагадаю також про примітивний рівень і провокаційний характер передз’їздівської річної конференції КО НСПУ, на якій був повністю відсутній фінансовий звіт за рік, а звіт про «роботу» столичного письменницького керівництва звівся до переліку кількох конкурсів і премій, а ще виданих за сприяння Даниленка книжок.

Одразу після цього Даниленко, після демонстрації перед ошелешеними учасниками конференції всуціль брехливого, замовного телесюжету під назвою «Національна спілка авантюристів», який раніше демонстрував «канал чесних новин», поставив на голосування висловлення недовіри чинному голові НСПУ, що є грубим, цинічним порушенням Статуту НСПУ. До честі делегатів конференції, вони не підтримали авантюри Даниленка, вказавши йому на його реальні можливості впливу і авторитет.

Вже не дивує цинічне ставлення Даниленка до норм Статуту НСПУ і до людей: прізвища 26 делегатів недавнього з’їзду письменників, обраних на засіданнях творчих об’єднань КО НСПУ, були просто викреслені цим чоловічком зі списку делегатів, а замість них у протизаконний спосіб були включені «свої», «надійні».

У цьому ряду — зухвала спроба в силовий спосіб зірвати з’їзд 29 листопада 2018 року, яка закінчилася повним фіаско цього авантюриста і його однодумців. До речі, із 70 голосів делегатів з’їзду, які проголосували за нього, принаймні 26 були вкрадені. 44 спільники – оце і весь «кадровий ресурс» цього спекулянта.

Бездарний керівник, який демонструє примітивний рівень стадного, «тусовочного» мислення, інтриган, який замість конструктивної роботи провокує конфлікти, нечистоплотний у своїх діях і невмілий організатор, візитною карткою якого є крутійство, непорядність – ось характеристики цієї особи, яка досі керує столичною письменницькою організацією.

(До речі, думаю, сьогодні треба належно оцінити Даниленкові літературні «Дзеньки-бреньки», в яких він, похабно гилячи зуби, висміяв усю класичну українську літературу, а також належно оцінити його негативну оцінку творчості найпотужнішого українського прозаїка ХХ-го століття Григора Тютюнника)…

Три роки довкола Спілки тривали скандали, звинувачення, судові позови, судові процеси, бруд, провокації. Нас намагалися втягнути, і фактично втягнули у болото, яке смердить нечистотами. Це — їхній стиль, їхній рівень. Тривало цілеспрямоване, методичне паплюження Спілки. Вони намагалися деморалізувати і дискредитувати керівництво Спілки. Вони виставляли себе «ефективними менеджерами», які наведуть лад після «неефективного і корупційного» нинішнього керівництва. Вони шукали конфлікти, а не можливості для роботи і творчої діяльності.

Ця групка нав’язувала письменницькій спільності брехливі тези про корупцію в керівництві, домагаючись цілком конкретних цілей для себе: зміна влади, доступ до ресурсів, дискредитація Спілки як сили, котра відстоює національні інтереси, перетворення її в бізнесовий придаток якогось олігарха, або ж, якщо цього не вдасться зробити – тоді знищити Спілку. Звинувативши в цьому, знову ж таки, голову НСПУ.

Причому тут об’єдналися неукраїнські і антиукраїнські сили. Тут видно чітке політичне замовлення.
Ось такою була їхня мета.

Але осінній з’їзд переконливо продемонстрував повний провал планів цієї групки баламутів і провокаторів.
Керівництвом Спілки за останні чотири роки зроблено дуже багато для порятунку Спілки і її майна. Працюючи у надзвичайно складних умовах безгрошів’я, постійних скандалів, керівництво Спілки зуміло подолати виклики і загрози, нормалізувати роботу Спілки, започаткувавши низку нових проектів і значно динамізувавши спілчанське життя.

Однак нам бракує нормальної, плідної, конструктивної співпраці зі столичною письменницькою організацією, з її керівництвом. Столична письменницька організація – найбільша за чисельністю, нараховує близько 700 письменників. Тут сконцентровані найпотужніші письменницькі сили, в ній на обліку перебуває чимало наших талановитих і знаних колег. Я добре знаю і шаную багатьох письменників Києва, оскільки впродовж трьох років керував столичною письменницькою організацією. Від дій та ініціатив київських письменників завжди залежало дуже багато в житті нашої Спілки. Продуктивна діяльність КО НСПУ і її керівництва – надзвичайно важлива для всієї Спілки.

Я не бачу жодної можливості для нормальної, продуктивної роботи і співпраці з нинішнім керівництвом столичної письменницької організації. Зрештою, київські письменники в цьому вже також остаточно переконалися. До керівництва КО НСПУ потрібно обрати притомних, адекватних і авторитетних письменників.

Звертаюся до делегатів конференції, до всіх київських письменників: ви мусите сказати своє вагоме слово. Відповідально поставтеся до вибору, який маємо зробити.

P.S.
Згідно з рішенням Правління Київської організації НСПУ, 25 січня в Будинку письменників заплановано проведення звітно-виборної конференції КО НСПУ. Однак 22 січня стало відомо, що голова КО НСПУ Володимир Даниленко, нехтуючи рішенням Правління КО НСПУ, самочинно змінив місце проведення конференції – в приміщені Українського фонду культури. Беручи до уваги ці та інші порушення Статуту НСПУ та Положення про діяльність КО НСПУ, Секретаріат НСПУ ухвалив рішення, в якому, зокрема, сказано: зобов’язати голову КО НСПУ дотримуватися Статуту КО НСПУ в питаннях, які
стосуються проведення звітно-виборної конференції КО НСПУ; у разі недотримання головою КО НСПУ В.Даниленком Статуту КО НСПУ та Положення про діяльність КО НСПУ, а також даної ухвали Секретаріату НСПУ, і беручи до уваги неодноразові порушення Статуту КО НСПУ і Положення про діяльність КО НСПУ, винести на засідання Правління НСПУ питання про виключення В.Даниленка з лав НСПУ. Також ухвалою Секретаріату уповноважено голову НСПУ М.О.Сидоржевського, в разі недотримання головою КО НСПУ Статуту КО НСПУ та Положення про діяльність КО НСПУ, діяти згідно із Статутом НСПУ».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *