Культура

Погляд на Україну з Америки

В Україні відбувається серія презентацій роману «Міф та божевілля» («Видавництво «Кліо») американця українського походження, професора медицини Іллінойського університету в Чикаго Даніеля Григорчука.

Творча зустріч з автором відбулась, зокрема, в Київському університету ім. Б. Грінченка. Її модератором був Валерій Ясиновський, до речі, літературний редактор перекладу (переклад здійснив І. Пошивайло).

Як зазначено в анотації, роман «Міф та божевілля» – особливий художній погляд на події Революції Гідності, поєднання магічного реалізму, міфології з документальною хронологією.

Гостросюжетна драматична історія про пошуки нацією своєї ідентичності. Головні герої роману, посланці Сходу і Заходу України, переборюючи тяжкі випробування, усвідомлюють, що мусять об’єднатися, щоб знищити загрозу, яка нависла над ними та їхньою країною.

Для українського читача – це ще й можливість глянути на революційний Майдан з іншої географічної та й ментальної точки світу. Те, що твір написано англійською, для людей, які не живуть щоденно українськими новинами та не були учасниками і свідками описаних подій, означає, що історія про Революцію Гідності виходить за межі суто національних реалій, охоплює загальнолюдські проблеми особистого вибору, індивідуальної відповідальності за світовий розвиток.

Зауважу, що в Революції Гідності найактивнішу участь брали як студенти, так і викладацький склад університету ім. Б. Грінченка. І ці долі також відлунюють та резонують в романі «Міф та божевілля» Даніеля Григорчука.

Володимир Коскін,
світлини автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *