Культура

Зашийте собі писки, йолопи!

Запитують письменницю Оксану Забужко: «Як вам новий правопис?», а вона й відповідає: «Я не маю філологічної освіти і не вважаю себе компетентною обговорювати висококваліфіковані вузькоспеціальні рішення». Дивлюся Фейсбук: фізик і науковий блоґер Семен Єсилевський пише розлоге полотно про те, як українці помиляються зі своїм «Гемінґвеєм» у новому правописі і взагалі нічого не тямлять у транслітерації g i h, що треба не так і так, а отак і отак.

І підхоплюють думки цього пана і несуть у світ критики якоїсь не такої України й української мови — і все: приходить до мене якесь опудало в коменти і каже, що я його не переконав із новим правописом. Ніби я його переконував.

І ця неймовірна некомпетентність не просто не помічається. Ні, все в нас, як завжди, значно захопливіше. Її беруть собі на прапори й гасла. Її інструменталізують, її політизують, ніби тема мови мало політизована.

Знову в залі сміх — з недолугих «українізаторів», які, бл*дь, знову ділять країну замість зшивати. Зашийте вже собі писки, йолопи!

Андрій Бондар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *