Політика

Була «крєпка броня», допоки не гнівили турків…

1 березня турецька ППО збила два військові сирійські літаки над провінцією Ідліб, яка контролюється протурецькою сирійською опозицією.

На землі тривають інтенсивні сутички між сирійською армією режиму Асада і опозицією. Туреччина підтримує своїх сирійських прихильників вогнем, завдаючи ударів по сирійських протиповітряних комплексах і бронетехніці.

Міністр оборони Туреччини Хулуси Акар, виступаючи по телебаченню в неділю, заявив, що з моменту початку операції, яка отримала назву «Весняний щит», турецькі військові знищили понад тисячу сирійських урядових військових, спалили 103 танки, вісім гелікоптерів, один безпілотник, а також ракетні пускові установки та інше військове спорядження.

Ситуація в Ідлібі змусила світ прискіпливіше подивитись на проблему в Сирії. Bиник реальний ризик початку збройного конфлікту між Туреччиною і Росією, яка підтримує режим свого ставленика Башара Асада. Однак міністр оборони Туреччини Хулуси Акар сказав, що його країна цього не бажає.

«Ми очікуємо, що Росія зупинить напади з боку режиму Башара Асада», — заявив Хулуси Акар.

Зрозуміло, що тональність і зміст цього меседжу аж ніяк не можна назвати «дипломатичними». Іншими словами, це означає, що Анкара вимагає від Москви змусити війська Башара Асада не пручатися і не протидіяти силам опозиції і Туреччини.

Меседж одразу ж почули у Москві, Парижі, Берліні, Брюсселі…
Кремль блискавично відреагував на заяву міністра оборони Туреччини і різними дипломатичними та посередницькими каналами запропонував Реджепу Ердогану наступного тижня зустрітись з Bолодимиром Путіним і обговорити питання Сирії.

Офіційна відповідь з Анкари досі не надійшла, але можна з упевненістю сказати, що зустріч Путіна і Ердогана відбудеться найближчими днями, і Bолодимиру Путіну цього разу доведеться йти на умови Анкари щодо питань Сирії і, зокрема, проблеми Ідлібу.

У цьому контексті варто нагадати, що 5 березня в столиці Хорватії Загребі з тим же порядком денним зустрічаються міністри закордонних справ Євросоюзу.

Чому у Загребі?
Тут нема жодної конспірології. Хорватія зараз головує у ЄС і саме тому міністри закордонних справ зустрінуться там. Це звична практика.

Де зустрічатимуться Реджеп Ердоган і Bолодимир Путін — наразі не з’ясовано. Припускають, що найвірогідніше це буде Париж.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *