Політика

Як «зігрітись» Україні біля американського каміна?

Україна не сходить з перших шпальт найвпливовіших видань США. Там процедура імпічменту набирає обертів і наша країна перебуває в центрі скандалу щодо американської корупції. Точніше, зловживання владою їхнім президентом.

Попри це, Дональд Трамп продовжує називати розмову з президентом Зеленським «чудовою» та обіцяє прочитати її біля каміну (аналогія 30-ти аудіопромов «Бесіда біля каміну» Рузвельта під час Великої депресії та Другої світової).

Більше того, американський президент продовжує називати Україну надзвичайно корумпованою країною, пояснюючи цим своє рішення про затримку військової допомоги.

Українська влада відповідає мовчанкою, з остраху посваритися та втратити двопартійну підтримку. Звичайно, цій розтяжці не позаздриш, але і мовчання — не вихід.

Журналіст CNN в матеріалі «After Trump debacle, Ukraine has one card to play» пропонує Володимиру Зеленському зробити сміливий вибір на користь агресивних дій, які продемонстрував в 2015 році Беньямін Нетаньяху.

Під час конфлікту з адміністрацією Обами прем‘єр-міністр Ізраїлю виступив на об‘єднаному засіданні обох палат Парламенту та безпосередньо звернувся до американської громадськості.

Переконлива промова на такому ж засіданні Зеленського змогла б відкинути звинувачення Трампа та презентувати нашу країну та її нові можливості. Чудова нагода нагадати обом партіям, ЧОМУ вони повинні і надалі підтримувати Україну. Це і можливість запросити в країну американських інвесторів, яких ми так потребуємо. В будь-якому разі, це був би неочікувано сильний дипломатичний хід України.

«Врешті-решт Трамп проводить зовнішню політику так, як йому заманеться. Чому б Конгресу також не взяти собі більше свободи?», — такими словами завершується матеріал на CNN.

Очевидно, що Трамп не бачить в Україні партнера, якого США повинні підтримувати в протистоянні з Росією. Він хоче робити з росіянами бізнес, захоплюється Путіним, а в Україні бачить лише проблему для нормалізації цих стосунків.

Його фраза «сядьте з Путіним та вирішіть свої проблеми», сказана під час зустрічі в NY українському президенту дуже коротко описує бачення Трампа. В цих умовах, щоб не втратити таку необхідну підтримку та допомогу США, Україна повинна діяти. Не намагатись грати в закулісні ігри, а вдаватись до сильних публічних кроків, щоби і надалі користати з двопартійної підтримки американців.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *