Політика Суспільство

Обгрунтування необхідності зла

Намагаючись дати якусь загальну ознаку масовим явищам чи групам, варто завжди пам’ятати, що ми описуємо тенденцію, а не винятково точний стан речей. У світі не буває ідеальних систем, таких, щоб можна було сміливо стверджувати, що вона вся — якась, має певну характеристику. Всі ворони чорні. Так, але завжди знайдеться біла і навіть увійде у спеціальний фразеологізм.

Якщо не буває ідеальних систем, то стверджувати, що всі росіяни погані — хиба. Бо вони точно не є ідеальною системою. Особливо вони. Ідеально погані росіяни вже б справді давно дійшли до Португалії. А вони наразі втікають з-під Куп’янська.

Тому узагальнення — зло.
Та не поспішаймо з висновками. Іноді зло потрібне у випадках, коли добро належно не працює і не справляється з проблемою. Воно так і називається — необхідне зло.

Пригадую як під час Євромайдану мирний на той час мітинг почав набувати ознак немирного. Захоплювались ОДА і потім почали захоплювати відділки міліції, трощити меблі, перекидати і палити новісінькі патрульні автомобілі. Тойоти Пріус, здається. Люди раціональні казали: ей, нашо ви це робите, це ж ваше майно, куплене на ваші податки. Шо мають Тойоти до Януковича?

Але як показали наступні події — це необхідне зло було потрібне для того, аби каталізувати процес руйнації системи та втечі Януковича. Без цього опір міг тривати довше і Небесна сотня могла легко стати тисячею. Як виявилось, убивати людей тисячами — не так вже і складно… Тому узагальнення проти росіян — зло, але зло необхідне. Воно потрібне для того, аби швидше завершити війну — повною перемогою чи капітуляцією росії в якійсь її фазі. Байдуже.

Добро не спрацювало як слід. Дипломатія, особисті дзвінки, вмовляння та інші цивілізовані речі тривали місяцями і не переконали путіна ні в чому. І що прикметно — жоден хороший руский, яких безсумнівно в росії і за її межами можна нашукати, не приєднався до умовлянь і переконань путіна, щоб не допустити війни. Жоден! «Нєт вайнє» треба було кричати і писати ДО 24 лютого. Але ні, всі мовчки спостерігали і робили вигляд, що їх це не стосується.

То от тепер світ починає робити вигляд, що росіяни не стосуються світу. Економічна, політична і туристична ізоляція відсовує їх від решти людей, щоб підсилити тиск на систему і якнайшвидше завершити війну. Це — необхідне зло.

І тому, коли великі цивілізовані країни порвали свої дипломатичні стосунки з росією і пішли на великі економічні втрати заради нас, що ми бачимо? Українці стверджують, шо не все так однозначно і можна з деякими розмовляти. Ну офігіти!!! Ми воюємо чи шо ми, бляха, робимо? Зараз точно не час вилазити з окопа і йти в окопи до ворога заглядати в очі, в надії побачити в декотрих розуміння і співчуття.

Так, процес ізоляції росіян світом не триватиме вічно, а лише до завершення війни і зміни режиму. Далі світ знову прийме росію як країну і росіян як народ, але із врахуванням попередніх помилок, я сподіваюсь. Можливо навіть прийме частинами, як вже пророкують деякі політики. Дав би бог.

Та не варто забувати, що узагальнення та ізоляція росіян – це необхідне зло, інструмент, аби зупинити зло незмірно масштабніше. Бо добро не справилось. І не перетворити необхідне зло на благо.

Але зараз — все абсолютно однозначно. Вони бомблять дамби, аби топити великі міста! Яких, бляха, реформ, тобто доказів вам ше бракує? Зараз навпаки треба робити, вишукувати хороших і казати, шо вони погані. Усі до одного, бо кожен зайвий день війни — це убиті і покалічені українці, поруйновані міста і села.

А ця війна є зайвою із самого першого дня.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *