Політика

«Саміт миру» у Бюргенштоку,

в який було вкладено купу сил в альпійських луках, так і залишився власне генеральною репетицією, а не отримав вигляд осмислено завершеної вистави. Його не врятувала генеральска тусовка перших державних осіб, омріяна міністром закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісом, що першим кинувся збирати високопосадовців по світу, почавши візити з Пекіна.

… Конференція мала серйозні наміри підтвердити згуртовану рішучість дій, але їй логічно не вистачило конкретики через велику кількість учасників зі своїми окремими інтересами. Зрештою, підсумкове комюніке перетворилася на ще одну декларацію з візерунками без обов’язкової для агресора сили.

… Усі, наче змовилися. Мало того, що на зустріч на вищому рівні не прибули китайці. Але й німецький канцлер разом із президенткою Швейцарії продовжували гнути лінію на залучення росіян. Невже інакше не можна? Перша особа Аргентини теж двозначно натякнула, що з сусідами треба вміти ще жити мирно і вигідно.

Водночас, саудити, котрі від сьогодні виконують роль господарів майбутньої схожої зустрічі восени, нагадали — шлях до миру в Україні лежить через “важкі компроміси”. Але як сказав/відрубав на саміті Єрмак – “жодних компромісів” не буде. Війна – так війна.

.. Вкритий горами півострів на берегу озера, де розташуваний цілий комплекс готелів, вважають одним із найчарівніших місць у світі та окремою гордістю Швейцарії. Видноколи на цих дивовижних полонинах в горах просто шалені. Їх не можуть зіпсувати ні тупі в небі військові вертольоти, ні гострі з перцем дівчата разом з автоматами напереваги (для безпеки задіяно 4 тис силовиків).

… Ще задовго до нинішньої мирної конференції світовий курорт в Бюргенштоку користувався божевільною популярністю у знаменитостей – від Чарлі Чапліна до Кофі Аннана. Софі Лорен любила жити тут, а весілля Одрі Хепберн пройшло у каплиці Бюргенштока.

… Особисто я не мав жодних високих очікувань. Важливіше переговорити і домовитися про кооперацію з італійськими, французькими, німецькими та швейцарськими акредитованими на конференції колегами. І з’ясувати нарешті у влади, коли президентка Конфедерації постане в доброму гуморі, аби дати довгоочікуване інтерв’ю українським медіа.

Василь Зоря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *