Спорт

Жест «вовчого вітання»

Турецького футболіста Меріха Демірала можуть усунути від Євро-2024 за жест ультра націоналістів… Збірна Туреччини з футболу обіграла Австрію 2:1 у ⅛ фіналу Євро-2024. Обидва голи за турків забив захисник Меріх Демірал. Святкуючи другий м’яч, він показав жест «вовчого вітання»: підняв вгору мізинець і вказівний палець, схрестивши решту, що нагадує голову вовка.

Це символ турецького ультранаціоналістичного воєнізованого угруповання Bozkurtlar («Бозкурт» або «Сірі вовки»). Вона дотримується ідеології расової переваги, антисемітизму, вірменофобії та ісламізму.

«Звичайно, я дуже радий, що забив два голи. Те, як я це святкував, пов’язане з моєю турецькою ідентичністю. Я бачив на стадіоні людей, які теж робили цей жест, виправдовувався Демірал. — Сподіваюся, я матиму більше можливостей зробити цей жест. Жодного прихованого повідомлення немає. Я просто хотів показати, наскільки я щасливий», пише BILD.

В Австрії жест «вовчого вітання» офіційно заборонено. Раніше татуювання з емблемою “Бозкурта” набив собі екс-футболіст збірної Німеччини Месут Озіл. Це викликало шквал критики у ФРН. Тепер УЄФА може усунути від матчів і Демірала.

Нещодавно так вчинили із нападником збірної Албанії Мірліндом Даку, який закричав після матчу з Хорватією: «Вбивайте сербів, вбивайте македонців».

Сергій Зарайський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *