Суспільство

59 історій про воїнів-героїв

Напередодні Великодня у читальній залі Чернігівської бібліотеки ім. В. Короленка відбулася презентація 4-го видання книги ЦДО МО України «Народна армія» «Вклоняємось доземно українському солдату».

З тієї нагоди завітали працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, установ культури, військовослужбовці Збройних сил України, ветерани АТО, батьки загиблих Героїв України, волонтери, викладачі, курсанти і студенти вишів Чернігова, представники громадськості, ЗМІ.

Війна на Донбасі розділила життя багатьох українців на «до» і «після». Але ми продовжуємо дихати, боротися, любити завдяки тому, що наші самовіддані солдати щоденно виборюють право держави на існування. Героїчні подвиги українських воїнів у цій жахливій війні назавжди залишаться в пам’яті народу. І ось уже вийшла у світ четверта книга про захисників Вітчизни, справжніх патріотів, які боронять незалежність і цілісність України на Сході держави. У книзі зібрано 59 історій, за кожною – справжній герой, який самовіддано любить і служить Батьківщині. Герой книги Андрій Нагірний говорить: «Я ж і пішов воювати для того, аби дітям не залишити цієї війни». Російський ворог не очікував, що українці готові воювати, захищати і віддавати найдорожче – життя.

Наталія Романова, заступник голови Чернігівської обласної адміністрації, зауважила, що шлях українців до створення власної держави був довгий і тернистий. Четвертий рік тисячі українців зі зброєю в руках відстоюють незалежність України. Увесь світ захоплюється мужністю, патріотизмом і силою духу наших воїнів-звитяжців.

Вадим Мисник, полковник, начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України в Чернігові певен, що «це та книга, друкарська фарба якої пахне кровʼю і просякнута потом від щоденної роботи простих і водночас великих, мужніх, сміливих чоловіків. Це жива історія, яку будуть вивчати багато поколінь українців».

Офіцер-психолог оперативного командування «Північ», волонтер Альона Сидоренко неодноразово відвідувала бойові точки, зустрічалася з побратимством вояків. І пересвідчилася, наскільки сильний і загартований патріотизм у серцях відважних солдатів України. «Слабкодухих хлопців я не зустрічала і дуже цим пишаюся», – сказала вона.

У кривавих боях народжуються нові герої, люди, які сьогодні творять історію своїми вчинками. На презентацію книги завітав і ветеран АТО, підполковник запасу, командир 13-го мотопіхотного батальйону Ігор Бизган. Про АТО розповідати не любить, має багато нагород, стримує сльози, по-чоловічому мужній. Але, коли розгорнув книгу «Вклоняємось доземно…», почав розповідати про наших воїнів, які не маючи доступу до компʼютерної техніки, перебуваючи на лінії вогню під обстрілами, не залишаються байдужими до читання книжок. Це розвиває природну потребу – уміння осмислювати вічні загальнолюдські істини.

Україна стає згуртованою і єдиною у своєму горі – у ненависті до ворогів та любові до свободи і рідної землі. З пітьми вирине історична правда про нашу Україну, про народ. Бо після зими завжди приходить весна. Як Христове Воскресіння. Віримо, що переможемо!

Валентина Куценко
Фото Олени ПОПОВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *