Суспільство

Над головою не дах, а небо

16-тирічна дівчина зі Швеції Грета Тунберг звинуватила з високої трибуни ООН учасників кліматичного саміту, закидаючи їм бездіяльність, порожні балачки та нещирість, підсумувавши, що вони «вкрали її дитинство та мрії…»

Я не зворушений і не розчулений.

Покоління, яке виросло в домівках, де молоко дістають з холодильника, харчі гріють у мікрохвильових печах, посуд миють у гарячій воді з-під крана, котра ллється будь-коли та скільки завгодно, – це покоління пробує порушити питання про повернення до способу життя, про яке не має жодної реальної уяви. Хіба що надивившись кліпів із глобальної мережі та фільмів захоплюючої кіноіндустрії.

Виступ цієї дівчинки лише засвідчує неминучий розпад часу. Адже все, про що вона говорить, вже було і є в давніх настановах, забутих чи притлумлених секуляризацією.

Цієї осінньої пори за місячним календарем – іудейське свято Суккот. У цьому році воно починається 13 жовтня.

Його настанови саме про те, про що каже Грета Тунберг: «У царя Шломо було все, про що могла мріяти людина. І всьому цьому – незліченним статкам, абсолютній владі, великій мудрості – він назвав ціну: часникове лушпиння, щем духу, солома на вітрі». Я знаю, як читати послання тих днів: «Над головою не дах, а небо».

А щодо виступу цієї дівчинки в ООН? Часом, коли люди заходять у безвихідь, слід послуговуватися правилом: вихід завжди там, де був вхід.

Валентин Ткач, «ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *