Культура

Аксіос, владико Філарете!

«Слава» замість «Ура!»
Символи та знаки правлять світом — казав філософ. Виявлені у слові — насамперед.

На Софійській площі, де Президент представив новообраного предстоятеля об’єднаної православної Церкви митрополита Київського і всієї України Єпіфанія, хтось таки спробував крикнути «Ура!» та його не підтримали. І замість монгольсько-московського «гурра!» весь час лунало наше, українське: «Слава!».

Пригадую, в радянській школі ми вчили вірша Тичини, де було: «Слава! Слава! — покотилось та й лягло до ніг», і думали, що то про червоного, комуняцького бійця, а насправді ж то він писав про бійця УНР. Бо тільки українці кричали в бою «Слава!», а московити – «Ура!».

На Софійській історичній площі вигукували «Слава!» не раз — Вселенському патріарху Варфоломію, Президенту Петру Порошенку, особливо, коли він цитував москальські шутки від Маяковського, про «Мішку», якому треба повертатися в його «сказочний лєс».

Славили — за подвиг самозречення — Патріарха Філарета, який подолав гординю, створивши Церкву і не очоливши її…

На обіді, коли в день святої Катерини Патріарх Філарет приїздив з архіпастриським візитом до Чернігова, я сказав, що тут греки перехитрять самі себе: адже назвавши, як вони хотіли, предстоятеля нашої Церкви митрополитом, а не патріархом, ми, українці, і надалі матимемо свого Патріарха. Адже це титул довічний!

Сумно, але я, хоч і не казав, та думав, що візит 7 грудня до Чернігова — це останній архіпастирський візит у довгому житті владики Філарета…

Патріарх Філарет – мудрий, майже 90-річний старець, показав політикам приклад, який буде записаний у віки і колись стане однією з підстав для канонізації.

Аксіос!

… До речі, сьогодні на недільних літургіях, якщо поминатимуть зрадника України і матері-Церкви Онуфрія (Березовського), колишнього митрополита київського, то кидатимуть розпечене вугілля на його голову і на російську церкву, якій він служить. Бо титул митрополита він, як то й попередив Вселенський патріарх, відсьогодні втрачає. А набуває Онуфрій хіба слави. Слави сумнівної, бо то сумна слава зрадника.

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *