Культура

«Бальзам для душі» від Віри Шевченко

У «Мистецькій вітальні» Чернігівської бібліотеки ім. В. Короленка відкрито виставку робіт чернігівської вишивальниці Віри Шевченко до її 90-річчя.
Майстриня народилася в селі Сунки на Київщині.
У 1944 році зі своєю родиною переїхала до Чернігова. Отримала вищу освіту за спеціальністю біохімік-біолог. З 1953 року працювала лікарем-лаборантом.
Усе своє життя вела активну громадську та суспільну діяльність.

 

Віра Іванівна вишиває з 12 років.
У 1952 році закінчила курси вишивки художньою гладдю в Чернівцях, де вчилась в університеті. Активну творчість розпочала… у 80 років. Брала участь у виставках з рукоділля та художньої творчості в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського, Арт-клубі, Палаці дітей та юнацтва, міських лікарнях. У майстрині багато робіт, виконаних з використанням таких технік, як хрест та болгарський хрест, гладь, мережка, рішельє та ін.

Має велику талановиту родину, в якій вишивають всі: від старшого до молодшого. Окрім вишивки захоплюється шиттям, в’язанням на спицях та гачком, кулінарією, багато читає.

На виставці «Любов до життя розквітнула на полотні» представлено близько 60 вишитих картин майстрині за останні роки та роботи її доньки Ірини Капирі та онучок Ксенії і Юліанни Чаусових.

Для майстрині її захоплення – це не тільки клопітка праця, але водночас і ліки, так званий «бальзам для душі». Бо це велике задоволення – дивитися як за допомогою ниток та голки просте полотно розквітає ірисами і ромашками, а десятки персонажів оживають на картинах.

На відкритті виставки Ольга Кочановська, голова Чернігівського міського клубу творчої інтелігенції «Оберіг-Чернігів» зауважила: «Ці роботи надихають, але більше захоплює сама мисткиня. Один японський вчений сказав, що людина живиться не їжею, а радістю, бо саме радість додає здоров’я, нових сил та можливостей. Переглядаючи виставку, розумієш, що Віра Іванівна знає про цей секрет довголіття і черпає свої сили з позитивного настрою та творчого натхнення».

Рідні майстрині подякували їй за те, що вона прищепила любов до вишивання своїй великій родині – дочці, онучкам, племінниці. Дочка Ірина додала: «Кажуть, що найщасливіші — це люди, котрим нема коли хворіти, страждати, займатися нецікавими справами. Нашій бабусі нема коли думати про погане, бо вона займається вишивкою. Дай Боже, щоб вона залишалася такою довгі роки».

Ювілейна виставка Віри Шевченко дуже різноманітна: тонке відчуття краси і вишуканості, відображене у вишитих пейзажах та екстравагантних дамах, поєднується з гумором та милими тваринками. Колектив Чернігівської бібліотеки імені В. Короленка приєднується до привітань майстрині та запрошує всіх жителів та гостей міста на виставку вишитих картин.

Катя Скрипка
Фото Олени ПОПОВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *