Культура

«Бомба» двох фотохудожників

В Чернігівській бібліотеці ім. В.Г. Короленка відкрилась виставка світлин двох чернігівських фотохудожників Василя Катімана та Юрія Хромушина. Перший – чернігівець, другий – переселенець з Луганська. Митці зустрілися в Чернігові, потоваришували і вирішили разом представити свою творчість.
Юрій Хромушин – заслужений журналіст України, член Національної спілки фотохудожників України. Близько 40 років працював фотокореспондентом обласної газети «Луганська правда». На виставці, присвяченій 25-річчю Національної спілки фотохудожників України в Києві, дві його роботи отримали срібні медалі в номінаціях «Художня фотографія» та «Документальна фотографія».

 

Василь Катіман – давній друг бібліотеки Короленка, обдарований фотохудожник. Народився в селі Михальчина Слобода Новгород-Сіверського району. З 1971 року мешкає в Чернігові. Фотографуванням захоплюється з дитинства. У його творчому доробку світлини різних жанрів: пейзажі, портрети, жанрові фотознімки, архітектурні пам’ятки.

Нині ж на виставці двох фотомайстрів представлено 38 світлин.

У своїй передмові під час відкриття виставки Василь Катіман та Юрій Хромушин подякували організаторам, розповіли про власні творчі секрети, а іноді й кумедні історії створення фотографій, де в кожному кадрі — неповторний світ.

Член НСФУ Віктор Кошмал зауважив: «У кожній світлині цієї виставки втілене наше з вами життя у найрізноманітніших його проявах». І то таки так! Мистецтвознавець і фотограф Віктор Величко також каже, що «… цікаво споглядати класичні сторінки з українського життя через призму двох світів: села і міста, професійного та аматорського».

Валентина Шеховцова, чернігівська поетеса, від всіх членів клубу «Натхнення» презентувала митцям — кожному особисто — привітальні рядки, а учасники фотоклубу «Прекрасне поруч» при Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського з гумором потвердили, що дипломну роботу з художнього фотографування Юрій Хромушин та Василь Катіман захистили на відмінно.

Олена Ісаченко, старший науковий співробітник Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана оригінально привітала митців: «Ваша виставка – це «бомба»! А тому натомість я принесла вам «гранати». Ці смачні та корисні фрукти знають всі, кожен бачить оболонку, але дістатися до зерняток, до самої суті, вміє не кожен. Поглянувши на світлини, можна з упевненістю говорити, що митці дуже добре знаються на гранатах!».

Директор Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка Інна Аліференко подякувала фотохудожникам за чудову виставку. Вона назвала бібліотеку «третім місцем» для громади, де люди проводять свій час поза роботою і домашніми справами, знаходять затишок та цікаві захоплення.

Кожен чернігівець чи гість міста знайде тут світлини до душі, тому запрошуємо всіх на фотовиставку.

Катя Скрипка,
Фото – Олени ПОПОВИЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *