Культура

«Перемудрований» початок театрального сезону

Чернігівський академічний драмтеатр ім.Т.Г.Шевченка розпочав 92-ий театральний сезон! Він розпочався прем’єрним показом оперети-жарту «Перемудрували» за п’єсою класика української драматургії Марка Кропивницького «Пошились у дурні» у постановці режисера, заслуженого діяча мистецтв України Віри Тимченко.

Глядачів заворожило розмаїття кольорових стрічок на хлопцях та дівчатах, дахи будівель, і плéтені тини біля хат. Тож і причитання обох батьків, заклопотаних заміжжям своїх доньок – у мірошника Кукси (арт. Валентин Корінь) п’ятеро, а у коваля Дранка (арт. Едуард Брагіда) аж семеро – викликали у глядачів співчутливий сміх.
 

Сперечалися турботливі батьки так аргументовано, що глядачі щиро переймалися бідами обох удівців, у яких найголовніший клопіт – вдало видати заміж свій «дівочий батальйон».

Ліричні і водночас не позбавлені гумору відносини двох молодих пар – наймита Антона з Куксиною Орисею (артисти Євген Бондар і Євгенія Василенко) та ковалевого помічника Василя з Дранковою Горпиною (артисти Сергій Пунтус і Ксенія Макієвська). Ще два комічні персонажі – хитрий і грошолюбивий писар Скакунець (арт. Петро Великий) та захожий п’яничка Нечипір (арт. Микола Лемешко) – додали кумедності всьому сценічному дійству.


Особлива роль режисером-постановником відведена оркестрові. На сцені гармонійні і музичне оформлення (диригент Олексій Рощак, хормейстер Світлана Філін), і барвиста сценографія (художник-сценограф Людмила Ковальчук), і осучаснений художній варіант національних костюмів (художник Ганна Тищенко). Вмотивований супровід балетної групи (балетмейстер Ольга Шпаковська) став і своєрідним прологом на початку дійства, і яскравим заключним акордом наприкінці спектаклю.

Публіка з цікавістю і прихильністю поставилася до спроби режисерсько-постановочної групи оживити класичну драматургію, зробити її прийнятною для сучасного глядача. Творчому ансамблю шевченківців вдалося нехитру фабулу класичної п’єси зробити такою, що глядацька зала аплодувала їм стоячи.

Раїса Міненко,
керівник літературно-драматургічної частини театру

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *