Культура

Чи вдягав Тадеуш Чацький вишиванку?

Думаю, про Тадеуша Чацького немає потреби говорити детально. Усі ми щось про нього чули або знаємо. Однак в енциклопедії, навіть якщо це Вікіпедія, потрібно давати зважену інформацію — без перекручень. В українській Вікіпедії читаємо, що Чацький «присвятив життя просвітництву українських земель» (???)…

Кременецький ліцей — дітище Чацького. Цей ліцей мав на меті зупинити русифікацію польських земель – польських (!), а не українських. Чацький хотів зберегти образ полонізованої України — так писав Даніель Бовуа.

Чацький був противником російських шкіл на Правобережжі, про малоросійську мову в школі взагалі не йшлося. Сам Кременецький ліцей був винятково елітарним закладом, православних учнів було лише 4%, Чацький не хотів учнів з міщан і робив усе можливе, щоб їх до ліцею не приймали. Інша справа, що він купив бібліотеку останнього польського короля Станіслава Августа, в якій була й колекція стродруків 15 ст. На стінах ліцею висіли роботи Рафаеля і Рубенса. Уся освіта була безкоштовною, крім уроків фехтування й верхової їзди.

На утримання Кременецького ліцею платили податок навіть євреї, які, зрозуміло, не могли б навчати там своїх дітей. Листопадове повстання поклало край Кременецькому ліцею. Його бібліотека разом із викладачами (бо інших просто не було) стала основою Київського університету, який знову ж мав на меті русифікувати, тобто деполонізувати Київ і Правобережжя.

І навіть колегія Галагана мала на меті русифікацію, тому не треба писати про просвіту українських земель, бо переважна маса українського населення лишалася безграмотною. Рівень української неписьменності в обох частинах України під кінець 19 ст. був найвищим, порівняно з російським чи польським і єврейським.

Радянська освіта теж була просвітою, але специфічною. Українська освіта існує повноцінно лише 30 років. Поки що результати — не дуже.

Одначе ті ліцеї, гімназії й університети, які існували на теренах України, можуть слугувати цікавим матеріалом до вивчення, а їхній досвід може підштовхнути до цікавих рішень. Ліцей у Кременці був лише ліцеєм, але уважалося, що рівень освіти в ньому університетський. Цікавий факт.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *