Культура

До 80-річчя Станіслава Реп’яха

14 травня, саме в день народження знаного українського письменника, літературного критика, перекладача, журналіста та громадського діяча Станіслава Реп’яха (1938-2012рр.) в чернігівській бібліотеці В. Короленка відбувся літературний вечір з нагоди його 80-річчя.

Народився Станіслав Панасович Реп’ях у Глухові, а дитинство провів у селі Макіївка Носівського району на Чернігівщині, яке було рідним селом його батьків. Саме це село він вважав своїм рідним.

Творчий шлях Станіслав Реп’ях розпочав ще у середині 50-х рр. ХХ ст. з Лосинівської районної газети «Ударний труд». 1957 року газета «Деснянська правда» опублікувала перші його вірші. Того ж року він став студентом філологічного факультету Вінницького державного педагогічного інституту.

У 1965 р. вийшла перша авторська збірка «Твоїм іменем». Творчий доробок Станіслава Реп’яха становить понад 50 книг поезії, прози, публіцистики, а також твори до редагування, яких він доклав свій талант.

Яскравим променем мистецтва Станіслава Реп’яха є його перекладацька діяльність. Переклади письменника з білоруської, чуваської, російської, болгарської, німецької мов дають змогу долучитися до кращих зразків художньої творчості інших народів. При цьому його поезії перекладені дванадцятьма мовами.

З грудня 1976 року до вересня 2011-го С. П. Реп’ях незмінно очолював Чернігівську обласну організацію письменників України, це рекордний проміжок часу для такої відповідальної посади. Уся діяльність Станіслава Реп’яха як керівника письменницької організації була націлена на просвітництво, на те, щоб його земляки якомога більше читали українських письменників.

Письменницька та журналістська діяльність С. П. Реп’яха відзначена Міжнародною літературною премією імені Григорія Сковороди «Сад Божественних пісень», Літературною премією імені Володимира Сосюри, чуваською премією імені Михайла Сеспеля, міждержавною премією імені Бояна, чернігівськими обласними преміями імені Михайла Коцюбинського та імені Василя Блакитного, премією «Тріумф» імені Миколи Гоголя.

Станіслав Панасович Реп’ях був не дуже здоровою людиною, останнім часом він хворів дуже тяжко, але працював і працював плідно. Помер письменник 29 червня 2012 року. У Чернігові на будинку, в якому він жив, відкрито меморіальну дошку.

Шанувальники творчості і колеги Станіслава Реп’яха згадували його непересічний талант поета, письменника, редактора, публіциста і зрештою доброї, порядної, чуйної людини. Щиро та відверто говорили про С. П. Реп’яха дослідниця його творчості Тетяна Матюшкіна, Надзвичайний і Повноважний Посол України Петро Шаповал, письменники Олена Конечна, Михась Ткач, Олена Мамчич, Микола Лелюк, Михайло Сушко, директор літературно-меморіального музею Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський.

До творів Станіслава Панасовича неодноразово зверталися і композитори. На вечорі звучали чудові пісні на його слова у виконанні чернігівського композитора Володимира Горленка та лауреата літературно-мистецької премії ім. Дмитра Луценка Валентини Кушніренко з Мени.

Ірина Каганова
Фото Василя КАТІМАНА та Людмили ВИШНЕВЕЦЬКОЇ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *