Культура

Перечитуючи Агатангела Кримського…

Перечитую 5 томів Агатангела Кримського, видані у 1970-их. Зараз тішусь 4 томом, де зібрано праці академіка і безсумнівного українського генія Кримського про історію арабської літератури, про тюрків, їхні мови і літератури, історію Туреччини, а найперше — про історію Персії та її письменство, окремо — про Гафіза.

Саме про перську історію Кримський пише з особливою симпатією, бо Саманіди з Бухари (10 ст.) були культурною династією, що відзначалася віротерпимістю, миролюбністю й не обтяжувала підданих податками. У той час на хівинських базарах вікінги торгували живим крамом –слов’янами.

Особливу увагу Кримський приділяє Ісмаїлові Самані, що з’являвся раннім ранком на центральному майдані Бухари на коні, очікуючи якогось бідаку, свого підданця, якому міг би допомогти. Недаремно на могилу Ісмаїла люди згодом ходили босими і шанували його як святого.

Перськомовній літературі Агатангел Кримський теж дуже симпатизує. Шиїти Фірдоусі й Гафіз (ці єретики з точки зору сунітів) все ж не застрягли в канонах Корану, не використовували його на власну користь, а славили життя, розум і красу, хоча природа таланту обох була різною: у Фірдоусі епічна, а в Гафіза з Ширазу — лірична. Свої газелі Гафіз полюбляв закінчувати звертанням до самого себе.

Думаю, Василь Мисик — найкращий перекладач Гафіза. Хоча Гафіза перекладав і А. Кримський. Але що цікаво: ані першого, ані другого не згадав перекладач «Дивану» Гафіза 2003 року професор Попов.

Літературно-історичні праці Кримського читаються з інтересом, в них безліч цікавих подробиць, зокрема щодо одностатевої любові не тільки серед турецьких султанів, а й серед персів, бо перські феї були загорнені в сувої матерій, тільки туркені відкривали в тому ж Ширазі свої обличчя. Особливо зворушливо звучать у наукових дослідженнях Кримського такі слова, як «заразісінько» або «ночувала» — про лева, який ночував з сином згаданого Ісмаїла, але нащадка Ісмаїла таки вбили, а ще постійне використання вказівних займенників — султана ота і т.д.

Кримський – є однією з найцікавіших і найпотужніших постатей в нашій інтелектуальній історії. Колись хтось напише про нього книжку, може, й не одну. Про нащадків персів нічого тут не пишу, опинилися вони в російській сфері впливу. Перс Емомалі Рахмон кілька днів тому крокував поряд із Путіним на Красній площі…

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *