Культура

Перемалювали українофоба

Заява секретаріату Національної спілки письменників України у зв’язку з відкриттям у Києві оновленої меморіальної дошки Михайлові Булгакову

Нещодавно, до дня народження М. Булгакова, в Києві відбулася церемонія відкриття його оновленої меморіальної дошки на фасаді так званого «Літературно-меморіального музею М. Булгакова». Тепер дошка «русскому совєтскому пісатєлю» стала україномовною, проте вона є абсолютно недоречною в українських реаліях, оскільки увічнює потворні і небезпечні російські наративи щодо суверенної України.

Кричущий факт зневаги до незалежної України й українських громадян під час жорстокої війни, яку розв’язала росія, не міг лишитися непоміченим і викликав негативну реакцію в соцмережах з боку багатьох наших співвітчизників і спричинився до того, що через два дні після відкриття цю дошку невідомі облили червоною фарбою, яка символізує кров тисяч невинних українців, котрі віддають свої життя за свободу і незалежність України в боротьбі з російськими окупантами.

Нагадаємо, що Секретаріат Національної спілки письменників України минулого року вже порушував актуальне питання присутності в українському культурному просторі українофоба і шовініста М. Булгакова. Ми вимагали закрити музей чужого для української культури письменника в Києві, а на його місці створити музей видатного українського композитора Олександра Кошиця, котрий мешкав у цьому будинку до 1906 року і заслуги якого є дуже вагомими не лише для України, а й для всього світу. Величезний резонанс довкола тієї заяви підтвердив слушність нашої вимоги. Однак якоїсь притомної відповіді від представників влади ми, на жаль, не отримали.

Фактично, тодішня заява Секретаріату НСПУ була проігнорована владою. І ось нині, як продовження ганьби, сталося, неприпустиме: під час війни і практично щоденних терористичних обстрілів рашистами України і Києва зокрема, у самому серці столиці, на Андріївському узвозі, люди, які вважають себе «культурною елітою нації», зробили спробу увічнити пам’ять одного зі «стовпів русского міра», твори якого є взірцем українофобії.

На наше глибоке переконання, відкриття дошки паплюжить честь і гідність української нації, а подібні дії представників музею М. Булгакова, а також мовчання представників влади щодо цього є прямою загрозою нашій державності і ганебною неповагою до всіх українців, які відстоюють незалежність нашої держави.

Закликаємо представників влади здійснити громадянський чин і належно оцінити «заслуги» ненависника суверенної України Михайла Булгакова – зняти «оновлену» меморіальну дошку і закрити музей цього російського письменника, а також заснувати на його місці музей геніального українського композитора Олександра Кошиця.

Секретаріат НСПУ

P.S.
Незважаючи на протести української громадськості, в Києві таки “оновили” меморіальну (чорну) дошку пісатєлю-вєлікоросу булгакову, а не знаменитому Олександру Кошицю. Рецидив “булгаківщини” нагадує мені задавнений вислів: “Що більша є ваша покора, то більше гнуть вас у баранячий ріг”.
Стидно, що чорносотенна білогвардійщина зухвало проникає нині в столицю України, яку звироднілі московити безперервно бомбардують, убиваючи мирних людей.
Коли в умовах війни чиниться подібна мерзотність, тоді правдивіше переосмислюється те важливе життєве кредо, що впасти в борні не є ганьбою. Але нею може стати, особливо для «передніх рядів», лише відмова від усякої боротьби та протесту за власну Гідність, своє національне “Я”. Саме ця поведінкова «норма» інтелігенції та влади є або ознакою морального приниження та розкладу, або гідним проявом “Чути себе Українцями!”.
Невже й досі для багатьох “незбагненно”, що “харошій рузькій булгаков” піднятий як криваве знамено “рузькомірського” кремля в серці України — Києві.
Але пам’ятаймо Шевченкове: “Нема на світі України, / Немає другого Дніпра”.

Георгій Філіпчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *