Культура

Помер Іван Бокий

Шкода, що на тлі пандемії губляться сумні новини про відхід окремих особистостей. Три дні тому на 79 році життя не стало Івана Сидоровича Бокого. Мені довелося працювати в «Молоді України» в ті часи, коли він був головним редактором.

Потрапив я в цю, дуже престижну тоді газету, завдяки йому. Довгий час, ще студентом, публікував там свої вірші, а потім замітки, репортажі та інтерв’ю, приятелюючи з завідуючим відділу інформації Анатолієм Зубковим.

Одного разу Анатолій попросив мене терміново приїхати. Пізніше він розказав, що до нього в кабінет зайшов Головний і запитав: «Що це за хлопчина у нас публікується? Це ти за нього матерали пишеш?!» Анатолій заперечив. «Талановитий хлопчина, — сказав Бокий, — треба його брати в штат».

Так я став кореспондентом «Молоді України», ще навчаючись на останньому курсі факультету журналістики.

Іван Бокий був цікавим чоловіком — ерудованим, начитаним, особисто знайомим з багатьма знаковими для України політиками, письменниками, артистами. Мав свої переконання, які ніколи не міняв, але поважав думку інших. І ніколи, ні за яких обставин не підвищував голосу на колег. У всякому разі за три роки активного спілкування з ним я не пам’ятаю жодного випадку.

Згодом, він пішов працювати в газету «Сільські вісті», а на його місце прийшов Володимир Боденчук. Це була зовсім інша людина — різка, безцеремонна, навіть брутальна, словом, повна протилежність Бокому, довелося міняти місце роботи, оскільки я терпіти не міг хамства.

А роботу з Іваном Сидоровичем, його журналістську школу пам’ятатиму завжди. Ми продовжували довгий час контактувати у Фейсбук, він часто коментував і мої дописи, зокрема, вірші. Одного разу написав, що радий, бо не помилився у мені колись. Я щиро подякував йому за підтримку і неоціненний досвід…

І зараз кажу: Іване Сидоровичу, дякую, що ви були в моєму житті!
Відходить потихеньку покоління тих, хто навчав нас. Та чи потрібен буде нащадкам наш досвід? Час покаже…

Анатолій Матвійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *