Культура

«Русские» богатирі виявились Українцями

Добриня Нікітич (Низкинич) народився у селі Низкиничі, сучасного Іваничівського району Волинської області. Добриня Низкинич — син князя Мала Низкини, князя міста Іскоростеня, (нині — м. Коростень).

Добриня мав сестру Малушу, яка була ключницею у Княгині Ольги і народила Володимира, якого всі ми знаємо як Володимира Великого.

Ілля Муровець (Муравленін, Муромець) народився у містечку Моровськ, сучасне село Морівськ Козелецького району Чернігівської області. Ілля Муромець служив у дружині князя Володимира, захищав місто Київ.

Сучасні вчені встановили, що Ілля Муромець — реальна особа, і жив він не в Муромі, а в містечку Моровінськ, поруч з яким і знаходилось село Карачево (в билинах Карачарово) Чернігівського князівства.

Це підтверджується і рядками легенд, де описується найвідоміший подвиг Іллі — бій із Солов’єм Розбійником в чернігівських лісах. Прототипом легендарного персонажа вважають історичного силача Чобітка, що прийняв чернечий постриг у Києво-Печерській лаврі. Останні роки свого життя він провів там, замолюючи свої гріхи (а вбивав Ілля Муромець багато). Мощі богатиря і сьогодні зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Альоша Попович народився у місті Пирятин, сучасний райцентр Полтавської області.

В одній із билин розповідається, як мати проводжала Альошу на базарній площі чудового міста Пирятина у похід на ворога. Тоді Пирятин стояв на кордоні давньоруської держави і був одним із її опорних пунктів у боротьбі проти кочівників. Отже, Альоша Попович – наш земляк, родом із Пирятина.

У науковій літературі також зазначається, що батьківщиною Альоші Поповича є місто Пирятин, дослідники билин і літописів впевнені – він справді історичний герой, про подвиги якого згадується в літописах. Історичні дані свідчать, що він часто бував на пирятинських ярмарках.

Никонівський літопис повідомляє – Альоша Попович відзначився в боротьбі з половцями, убивши половецького хана та його брата. Близько 1201 року Альоша Попович згадується в літописі як учасник боротьби з печенігами.

Літописний богатир Альоша Попович боронив землі на лівому березі Дніпра, де були розташовані Київське, Чернігівське та Переяславське князівства. Це слугує ще одним підтвердженням того, що саме місто Пирятин є батьківщиною богатиря. Цікаво й те, що саме на Пирятинщині прізвище Попович збереглося до наших днів.

В один зі своїх приїздів до Пирятина Т. Шевченко написав «Думу про пирятинського поповича Олексу».

У 992 р. Олексій Попович разом із Яном Усмошвецем уславилися також при обороні Переяслава від печенігів. Як свідчить Никонівський літопис, за свій подвиг вони були взяті в княжу дружину. У 1001 р. Олекса Попович і Ян Усмошвець розбили печенізького хана Радмана і взяли в полон трьох його синів.

Зважаючи на це, можна впевнено стверджувати, що богатирі не є і ніколи не були пращурами сучасних росіян, адже вони народились та вершили свої подвиги на території сучасної України.

Скарби України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *