Культура

«Щедрик» понад руїнами

Учора, на Маланку, люди щедрували… Весь світ у ці дні грає мелодію «Щедрика» («Carol of the bells»), який по праву вважається символом Різдва. Його автор — український композитор Микола Леонтович.

Разом з тим у твіттері «гуляють» фото з ганебним виглядом родинного будинку Леонтовичів у селі Шершні Вінницької області. Там – жахлива руїна.

Будинок Леонтовича міг би стати місцем туристичного паломництва діаспори та українців.

Дивно, що очільники Вінничини, Мінкульт і меценати довгі роки ігнорують цей ганебний факт увагою і коштами. Та й односельцям глибокий докір, що не шанують свого знаменитого земляка!

Валентина Коваленко

***
Щороку одне й те ж — «гине, сипеться, валиться…». Святочний алярм, а далі ні гу-гу.

Вже добрих пів місяця «Щедрик» з усіх усюд і помостів тисячоголосо лунає. Ондо у столичному палаці «Україна» при грошовитому аншлагові модна нині співачка теж солодко муркоче кицею про «будеш мати мірку грошей». А не те, щоб дещицю з отого новорічно-різдвяного артистичного жнивування пожертвувати «во спасеніє» хатини, яка прихистила світові великого композитора.

Ще тиждень сласно так одщедрикуємо, а там далі — відгуло і забулося. І крекчи-стогни-вгинайся і вклякай сволоком до долівки, і лементуй на чотири руйнівних вітри, нещасна хатино! Старцюй на Бога у світу білого та миру хрещеного, за те, що колись на шармака випустила за двері у людство Скарб превеликий, пломінь мистецький, коло якого й нині і душі гріють, і руки нагрівають.

ВИЙДИ, ВИЙДИ ГОСПОДАРЮ,
ПОДИВИСЯ НА КОШАРУ…

Валерій Ясиновський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *