Економіка

Ягідна візитівка України

Трохи про українську вишеньку на експортному тортику. Але спершу про класичні ягоди. Бо українська суниця теж може прикрасити найвишуканіший торт на будь-яких закордонних столах. Напевно, не всі бачили знаменитий фільм Іргмана Бергмана «Сунична галявина». Так ось, Україна завдяки Богові і географії — суцільна «сунична галявина». І не лише сунична.

Переконана, що саме з ягідних барв у лісах та полях України бралися нашими майстринями і художниками найсоковитіші, коктейльні барви для вишиванок, розмальовок, тонів полотен.

Нині українська ягода дає нам шикарні експортні перспективи. Бо лише за чотири місяці минулого року експорт заморожених ягід з України зріс на 20%. Експорт, наприклад, тієї ж суниці садової у 2020 році зріс вдвічі, замороженої малини — на 40%, замороженої чорниці — зберіг попередні позиції. Головними імпортерами української суниці є Польща, Німеччина, Чехія та Китай. Експорт замороженої чорниці у Піднебесну подолав позначку у 10 мільйонів доларів. Зросли інтервенції на ринки і української лохини, в середньому на 26,5% на рік. Ця ягода настільки затребувана, що виправдовує постачання її літаками.

Зараз Україна входить у топ-20 експортерів свіжих ягід. Попри пандемію, українські експортери плодів та ягід отримали на закордонних ринках виручку у понад 238 мільйонів доларів США. Світовий попит на ягоди стрімко зростає. Органічні ягоди стали аналогом здорового харчування, невід’ємною частиною здорового способу життя.

Аристократкою на параді українських ягід є, звичайно ж, лісова суниця. Це ціла таблиця вітамінів і мікроелементів, які зміцнюють судини, серце, позбавляють від безсоння та анемії. Лікують нирки, подагру, є потужним джерелом заліза та кальцію. Друга за місцем у суспільстві і на подіумах є, звичайно, чорниця. Особливо, карпатська, яку там називають афинами. Незамінна для тих, хто напружено працює, бо дуже корисна для очей. А ще чорниця знижує рівень цукру у крові, покращує травлення.

Дуже корисна й ожина, яка теж вже стала промисловою ягодою. Вона не тільки зміцнює серце та нервову систему. Ця смуглява красуня, завдяки наявним антиоксидантам, ще й запобігає онкозахворюванням. Більше того, ожина прекрасний засіб покращення стану шкіри, сповільнення процесу старіння. Недаремно гарну жінку часто порівнюють з ягідкою. Як і суниця, ожина лікує болі у суглобах, що відзначали ще древні греки, які не мали міри у виноробстві.

Приблизно, такі ж якості демонструє і червона малина. Її плоди зміцнюють судини, сповільнюють старіння, боронять від онкозахворювань. Крім того, малина виводить негативний холестирин, лікує радикуліт і є жарознижуючим засобом.

Лохину взагалі вважають достойним замінником чорної ікри. Це шедевральна ягода, котра зміцнює імунітет, покращує обмін речовин, лікує артрит та подагру. А ще виводить з організму важкі метали та радіоактивні елементи.

Незамінною для травлення та підвищення імунітету є і морва. Вона є джерелом необхідних організму металів і природних цукрів. Тутове дерево у багатьох народів є шанованим і дуже важливим. Що й казати, шовкові сукні придумали шовкопряди. Не є бідною родичкою на цьому балу смаків і звична нам полуниця. Завдяки позитивному балансу популярна, смачна і соковита ягода є чудовим афродизіяком, покращує стан шкіри, теж нормалізує роботу кишківника, створює настрій.

Ну і, нарешті, про вишеньку на тортику. Це унікальний продукт, з якого у багатьох країнах, крім соків та джемів, виробляють ще й прекрасні алкогольні напої. Вишня підвищує гемоглобін, сповільнює згортання крові, її сік запобігає утворенню тромбів. Її ноти насичені, глибокі, шляхетні, сповнені традиції. Саме тому вишнівки успішно конкурують з амбітними виноградними винами.

Це лише короткий перелік наших ягідних багатств. Наші ягоди бажані гості навіть на найбільш примхливих і вередливих ринках світу. Україна має хорошу ягідну візитівку.

Ануш Балян,
академік НААН, доктор економічних наук,
професор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *