Політика

Інформаційна війна (не ковтаймо отруту!)

Європейська розвідка отримала доступ до внутрішніх документів Кремля, що стосуються стратегії, цілей і методів «інформаційної війни» проти України, і передала їх для ознайомлення та публікації в редакцію The Washington Post. Газета опублікувала кілька звітів «центру С», який відповідав за моральну деградацію українського суспільства і був створений за адміністрації Путіна першим заступником глави президентської адміністрації Сергієм Кирієнком.

Опубліковані документи демонструють “внутрішню кухню” підривної кампанії, яку веде Москва паралельно з кампанією на фронтах. Згідно з The Washington Post, такі звіти обговорювалися на нарадах у Кирієнка майже щотижня: скільки і яких брехливих постів було опубліковано, як реагувала аудиторія, яке охоплення вдалося отримати.

Публікації кремлівських тролів розподілялися за чотирма цільовими категоріями: дискредитація президента України, розкол еліт, деморалізація ЗСУ, дезорганізація населення. Виділялися особливо результативні “фейки” — такі, як пост у “Фейсбуці”, який зібрав два мільйони переглядів, про солдата, якого покинули без жодної державної підтримки, або відео з “Телеграма”, де стверджувалося, що Київ поставив за мету вести війну “до останнього українця”.

Усе це загалом давно відомо, хоча не документувалося раніше з такою наочністю. Методи і цілі інформаційних “операцій впливу”, які веде путінський режим у США і Європі, давно розкриті, операція в Україні якісно нічим не відрізняється. Цілі ті самі — посилити поляризацію суспільства, підірвати довіру до демократичних інститутів, відвернути від громадянської участі.

Мережеві платформи дають повний простір для таких “операцій впливу”. Власника платформи Х Ілона Маска дедалі частіше звинувачують у прямому підіграванні Путіну: він не тільки транслює багато меседжів кремлівської пропаганди в особистому акаунті на 167-мільйонну аудиторію, а й послаблює контрольні механізми, зокрема, “звільнив” низку пропагандистських російських ресурсів, включно з RT, від позначки “контролюється державою”, збільшивши тим самим їхню аудиторію. Про потік звинувачень проти Маска пише сьогодні The Wall Street Journal.

Документи, опубліковані The Washington Post, підтверджують, що одним із центральних напрямків російської інформаційної війни проти України був головком ЗСУ Валерій Залужний – з перших місяців війни кремлівські стратеги поширювали фейки про “тертя” між ним і президентом Зеленським, який нібито “боїться сильних суперників”, тому мріє позбутися Залужного. Відставку головкому ЗСУ в Кремлі святкували як видатний успіх.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *