Культура Політика

Купаж цивілізованості і варварства

Не з мотивів кровожерливості, а виключно з теоретичного та академічного інтересу я б хотів подивитись на військову сутичку росії з НАТО до війни з Україною. Бо мені виглядає так, що їх війна могла б піти зовсім іншим сценарієм, аніж наша. Те, що могутність російської армії виявилась переоціненою — це вже доконаний факт. Але те, що і могутність НАТО може виявитись блефом — факт гіпотетичний, але наближений до реальності.

Бо мало мати сучасне озброєння, круті танки, ракети і всілякі гаубиці. Для того, щоб успішно і агресивно воювати — треба бути ще і варварами. А на ситому і цивілізованому Заході зараз навряд чи можна нашукати хоч крихту варварства, хіба десь на самому дні.

НАТО 20 років боялось росію не тому, що вважало її сильною. А частково і тому, що бачили і розуміли свою слабкість. І Україну вони оцінювали, приміряючи до себе. І саме тому давали нам мізерні шанси. Бо думали: якшо нам, багатим, складно буде, то як буде їм?!

Але нас врятувало те, що ми наразі не повністю європейці і перетравлені цивілізованим глобальним світом на м’яку варену моркву, а частково все ще варвари. Оцей купаж цивілізованість + варварство дав навдивовижу міцний сплав для ведення активного опору варварам чистим. Під варварством маю на увазі не брак культури чи освіченості, а неповну відданість гуманістичним цінностям. Те, що здатне перетворити бізнесмена зі статками і найманими працівниками на берсерка, покинути все, намастити обличчя кров’ю і крошити голови ворогам, так ніби це не ти ще місяць тому в сорочці за 300 євро провадив бізнес-ланчі з перемовинами за вигіднішу ціну закупок сировини.

Історики та економісти хором і вже давно розповідають про кризу в Європі. Яка настала якраз через гіперцивілізованість. Так само легко впав колись могутній Рим перед варварами, які не мали пієтету до розвинутої культури і філософії та багатих патриціїв з освітою. А просто палили і рвали. Бо Рим завоював, спалив і розграбував усе, що зміг, та й поставив своє варварство до комори через відсутність потреби у ньому. Де його і з’їли миші.

Саме тому Захід зараз так охоче віддає нам свою зброю. Бо, по перше, воювати нею ми будемо набагато ефективніше. Окрім того вони навряд чи спокійно б витримували картини своїх розбомблених Руанів та Кельнів і розкиданих по їх вулицях трупів мирних французів та німців, не втрачаючи свідомості.

Бо Європа вже дуже давно не войовнича. За вийнятком хіба колись німців, яких денацифікацією кастрували і перетворили на великого доброго бика, який їв з рук росії. Усі інші країни навіть в часи дуже погані були або нейтральними або просто здавались, аби вберегти себе від руйнацій та убивств. Саме тому в Італії та Франції дотепер така красива архітектура. Її ніхто не бомбив. І Париж такий як і сто років тому. Прийшли-пішли, яка різниця. Йдем вип’єм бордо в ресторанчик за кутом.

Наші ж «криваві землі» ще пам’ятають масакри різного гатунку і калібру, котрі тут відбувались. Хіба налякаєш до смерті фотографіями з Бучі тих, хто щороку розглядав фотографії з тюрми на Лонцького?

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *