Політика

Недільний ранок з надією на мир

Між Реджепом Ердоганом та Емануелем Макроном відбулась нічна телефонна розмова… Президент Туреччини заявив своєму французькому колезі, що очікує від НАТО чітких і солідарних дій щодо режиму Асада та його спільника – Росії.

Попри суботню днину, яка добігала кінця, лідерам багатьох країн світу було не до сну. Саме тієї пізньої години відбулась спроба президента Ірану Хассана Рухані поспілкуватись із Реджепом Ердоганом. Однак розмова не склалася. Bідтак стало відомо про телефонні перемовини між президентом Росії Bолодимиром Путіним, президентом Ірану Хассаном Рухані і їхнім французьким колегою Емануелем Макроном.

Схоже, що під час цієї розмоми Bолодимир Путін звернувся до Емануеля Макрона з проханням, аби він зв’язався з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і запевнив його, що Росія зі свого боку вже припинила бойові дії у провінції Ідліб. Тому, Кремль закликає Анкару припинити обстріли військових об’єктів президента Асада, які знову відновилися.

Телефонна розмова між Макроном та Ердоганом відбулась.
Однак, і Макрону не вдалося задобрити Реджепа Ердогана і примирити його з Путіним. Натомість французький президент почув у відповідь від лідера Туреччини, що гуманітарна криза в регіоні буде поглиблюватись, оскільки режим Асада продовжує свої атаки і не виконує ультиматум народу Сирії, на захист якого стала Туреччина.

Ба, більше того, Реджеп Ердоган під час телефонної розмови заявив, що все ще сподівається, що європейські лідери запропонують конкретні рішення щодо підтримки сирійських переселенців. Насамкінець Реджеп Ердоган «добив» Емануеля Макрона фразою, що Туреччина помститься режиму Асада за своїх солдатів та чекає від НАТО таких же чітких і солідарних кроків щодо режиму Асада і її союзника Росії.

Після такого діалогу мало кому з європейських лідерів, напевно, цієї недільної ночі спокійно спалося. А тут ще й коронавірус розгулявся у Європі не на жарт…

Хочеться, аби недільний ранок приніс спокій, мир і надію…

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *