Політика

Невтішні вибори до Європарламенту

Довгоочікувані вибори до Європарламенту завершилися малообнадійливо — зростанням «ультраправих» настроїв. Як сто разів і попереджали. Перше пленарне засідання нового законодавчого терміну відбудеться 16-19 липня у Страсбурзі. Перед сесією євродепутати сформують політичні групи на основі спільних політичних ідей.

На засіданні парламент обере нового президента, віце-президентів і квесторів, а також визначить кількість євродепутатів, що будуть засідати в парламентських комітетах. Пізніше депутати ЄП проголосують за обрання нового президента Єврокомісії.

… Але по гарячих слідах вперше разом національні лідери зможуть обговорити новий розклад сил уже за тиждень — на конференції з української «формули миру» в Бюргенштоці.

На жаль, схоже, їм зараз буде не до війни і миру, якщо доводиться задіювати такі радикальні важелі, як розпуск парламенту у Франції за результатами виборів до ЄП і партія Шольца в Німеччині прийшла лише третьою.

… Недоброзичливці зловтішаються, що результати євровиборів — це цвях в «домовину» конференції. Може, й не все так кепсько. Однак уявити собі обговорення проблеми продовольчої безпеки без Ердогана, що вирішив теж не приїжджати на конференцію, дуже важко. Адже лише президент Туреччини може бути реальним гарантом безперервного судоходства в Чорному морі для зернових перезень з України в Африку.

Василь Зоря

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *