Політика

Прес-конференція для євнухів і «роксолян»

Фактична відсутність запитань про автокефалію під час прес-конференції президента Порошенка свідчить про те, що для журналістського цеху це не є така вже й важлива подія.

Власне, не лише для журналістів, але і для частини Фейсбук. Дописувачі у соціальній мережі видавали оцінки в рамках піару або виборів, протиставляли церковні справи справам економічним.

І не говорили, що це подія, яка визначатиме розвиток України на століття! Себто критика була дріб’язкова і нікчемна на рівні комунальної кухні.

І це дуже прикро, оскільки така подія мала б бути осмислена належним чином. Без цього і суспільство сприйме її як чергову банальність.

Я був на телеканалі ZIK і згадав 1995 рік, похорон предстоятеля УПЦ КП Володимира. Тоді менти жорстоко відлупцювали учасників похорону. Я був свідком того побиття. Мабуть, подібне сталося вперше.

В чому була причина?
Влада хотіла поховати Володимира на звичайному цивільному цвинтарі десь на лівому березі. Це був би крок для приниження Київського патріархату. Можливо, один з елементів боротьби з ним. Мабуть, у ворогів все ще жевріла надія знищити його.

Врешті, домовилися про те, що поховають на Байковому цвинтарі. Але в процесі учасники дійства змінили думку і вирішили поховати його у Софійському соборі. До собору їх не пустила міліція. Врешті, викопали яму перед воротами собору і там покійного віддали землі. При цьому зазнали нападу міліції.

Так от, сьогодні такого інциденту в принципі не могло би бути. Протистояння на темі, де ховати предстоятеля Київського патріархату не виникало б. Тому що тоді УПЦ КП почувалася в Україні як бідна родичка, а домінувала московська церква з усіма наслідками.

Надання автокефалії і фактичне узаконення за релігійними канонами Православної церкви України це, крім усього іншого, наслідок наполегливості релігійної громади і священнослужителів, які зуміли відстояти свою церкву.

Думаю, що описаний мною контекст додає свіжих барв у цю історію. Але осмислювати це мали б журналісти, які прийшли на прес-конференцію до президента. Схоже, вони цього робити не будуть.

Сергій Зарайський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *