Суспільство

Як дохла совєцька Лайка «прекрасно почувалась» на орбіті

Історія, як вона є…
Першою в світі живою істотою, що побувала в космосі, була собака. 3 листопада 1957 року Радянський Союз запустив космічний корабель «Супутник-2» з дворічною собакою на ім’я Лайка.

Тварину підібрали на вулиці біля науково-дослідного центру космічної програми — Інституту авіаційної медицини в Москві. Бродячі собаки вважалися більш витривалими, ніж чистокровні, оскільки могли піклуватися самі про себе.

Майбутнього космонавта підбирали за параметрами: вага — не більше 6 кілограмів, зріст — не вище 35 сантиметрів. Ще однією переваги на користь майбутньої зірки став її колір. Вона мала світлий окрас, що дозволяло їй краще виглядати в кадрі фотохроніки.

Власне ці характеристики і визначили трагічну долю Лайки. Її повернення на Землю не передбачалася…

Згідно проектних розрахунків планували, що собака проживе на орбіті мінімум тиждень. Поруч з Лайкою в «Супутнику-2» стояв «апарат харчування», який повинен був двічі на добу подавати псові їжу і воду.

Не судилося.
Лайка здохла через кілька годин після старту від стресу і високої температури. Супутник з мертвою собакою ще півроку обертався навколо Землі.

Проте!
Протягом 7 днів агентство ТАРС повідомляло світові про «прекрасне самопочуття» давно вже дохлої тварини. Газета «The New York Times» в номері від 5 листопада 1957 року назвала Лайку «найсамотнішою, найнещаснішою в світі собакою».

На честь «Лайки» фабрика «Ява» налагодила випуск цигарок «Лайка». На пачках був зображений портрет замученої собаки.

Олександр Соломаха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *