Суспільство

Нейрогенне середовище із психологічним дискомфортом

У середньому і дещо вищому (middle and lower high) соціальних класах США такі норми соціальної і ділової поведінки:

1. Гнів — це дикунство.
2. Конфронтація — це дикунство.
3. Ображатись — це дикунство.
4. Робити швидкі висновки без повної інфи — це дикунство.
5. Коли тобі не подобається чиясь поведінка — ти задаєш калібровані питання.

Ці питання НЕ починаються зі слова «чому». Слово «чому» майже завжди сприймається як наїзд і конфронтація. Вони починаються зі слова «що?» і «як?»

«Я бачу що цей аспект є важливим для вас. Що в ньому важливого?». «Як ми можемо поліпшить цю ситуацію для нас обох?». «Як ми можемо вирішити цю проблему?». «Що ви маєте на меті?»

Калібровані питання — перетворюють розгнівану і ображену людину з «розкривавленим» Его на приязну і нейтральну. Калібровані питання створюють для цієї неврівноваженої людини ілюзію контролю. Тепер вона буде вирішувати вашу спільну проблему, використовуючи свої ментальні і емоційні ресурси. Тепер ця розгнівана і ображена людина почне інтерналізовувати твій шлях і долати перешкоди на твоєму шляху. Але їй буде здаватись, що це BOHA взяла контроль і тепер вирішує СВОЮ проблему.

Продовжуй калібрувать її розумові процеси своїми питаннями, поки вона не дійде до висновку, що їй потрібне те саме, що і тобі. І потім вважатиме це за свою перемогу.

Чим вище людина стоїть на соціальному щаблі, тим краще вона вміє калібрувати питання і модифікувати реальність для свого опонента, змінюючи його поведінку в потрібний бік. А вже люди, що є на вершині соціальної піраміди можуть дозволити собі не бути емоційно дисциплінованими, а поводитись, як заманеться, якшо, звісно, забажають, адже вони справді незалежні.

Це — маніпуляція?
Так! Але яка альтернатива маніпуляції? Цю альтернативу озвучила одна випадкова дописувачка в соціальній мережі: «Ви нікогда не построітє нормальноє государство, ибо ви ненавідітє друг друга».

Вона все правильно сказала.
Часом прекрасні, розумні люди з однаковою метою, але різними методами гніваються одне на одного без перестанку та збирають собі табори прихильників. Bони навіть змагаються за право бути розгніваними першими, бо хто перший розгнівається — той правий.

Це дикунство, це люди із викривленим, хворим Его та ментальним ледарством. Ми створюємо один для одного нейрогенне середовище і психологічний дискомфорт. Це нам надає наснаги, енергії і живить наше Его.

Фаїна Каплан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *