Культура

Антипа з Любеча

Сьогодні День Антонія Печерського. Сиріч — нашого Антипи із Любеча. Що на горі Афон досяг вершин досконалості та був направлений на рідну Русь ширити Добру звістку (грецькою — Євангеліє). Всі знають, як він викопав печеру, де й постала Києво-Печерська Лавра, але не всі знають що до Антонія вже була печера преподобного Іларіона.

Не всі знають про печеру Антонія у Любечі. А ось про Антонієві печери в Чернігові, на Лісковиці, у лесових ґрунтах, знають майже всі, бо туристи тут, бува, в чергу групами стають, щоб усередину потрапити. Дехто бачить там привида-монаха, але всі бачать підземні церкви, хрест Антонія, біля якого колись припинали біснуватих…

Не всі знають і про те, що поховання самого Антонія Печерського досі не знайдене. Попри те, що так багато мощей святих виставлено у Ближніх і Дальніх печерах Лаври. А засновника — ні мощей, ні могили.

Афанасій Кальнофойський, а це, увага, аж 1630-і роки, писав, що москалі (так і писав нетолерантно — москалі!) двічі хотіли забрати мощі Антонія. Ну, у них одвічна натура така — тягти загребущо все, що довкола: у китайців — пельмені і матрьошку, у татар — Кремль, у фінів — сауну, у голландців — прапор, у Візантії — орла собі на герб, а про українців і казати нема чого. Тягли все — від пісень до людей… Так ось Кальнофойський пише, що двічі оті, позначні словом, за яке банять у Цукерберга, пробували забрати мощі і двічі святий не допускав — то вода невідомо звідки з’явилася, як стали копать ймовірне місце поховання, то пожежа в печерах забуяла… А найцікавіше, що теперішні дослідники справді на одній ділянці печер знайшли сліди давніх підтопу та пожежі.

Отакий ото Антипа з Любеча, що все руське чернецтво заснував!

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *