Культура

Поет Василь Кожелянко

Це не дзенькіт розбитої пляшки
це похоронний дзвін по наших надіях
це брязкіт часу що безжально минає
так одного разу
спалюючи непотрібні пожовклі листи
ми помічаємо що як і ці листи
згорають світанки
і ми старіємо

і даремно долинає з минулого
дзвін шабель і брязкіт кольчуг
і занурюємо душі у чорне калатання
майбутніх днів

(Василь Кожелянко. Нерозумні барви: Цикл / Василь Кожелянко. Семибарвний кінь. Чернівці. 1995)

Кожелянко залишається у мене усміхненим у дверях книгарні «Лілея-НВ», яким я його востаннє бачив наприкінці травня 2008. Він писав свої «альтернативні історії», які почали користуватися попитом у видавництв. І приїхав до Іваночка підписувати договір на видання. А я вів доньку до музичної школи. Говорили як «три рідні брати» Федьковича. Третім був той позитивний настрій, яким наповнилися в розмові.

Його перший роман «Дефіляда в Москві», опублікований вперше в “Буковинському журналі”, з передмовою фахового історика, який пояснював, що такий сюжет цілком виправданий, – спочатку дивно “завис”, ніхто не знав, як на нього реагувати. Моя рецензія була першою, і він мені дякував за неї.

Хоча, для мене Кожелянко насамперед поет. Нуртовий поет, який теж “завис” між поколіннями. Бо хоча перша “гранословівська” збірка “Терновий іній” вийшла 1994, назвати його поетом-дев’ятдесятником не виходить. Це згущене драматичне письмо з апокаліптичними настроями.

Першої збірки Кожелянко не мав. Поки повертався з Києва до Чернівців, усі авторські примірники роздав у потязі випадковим пасажирам.

Ми з ним познайомилися в квітні 1997 на спілчанському пленумі, присвяченому питанням молодої літератури (першому і останньому, зініційованому Віктором Кордуном). А вже наприкінці року я опублікував його вірші на сторінках “Кур’єру Кривбасу” у рубриці, яку почав вести.

З тих авторів, яким я запропонував подати вірші для надрукування у моїй рубриці, відмовилися з різних причин двоє: Іван Андрусяк і Василь Махно. Василь Кожелянко й Іван Козаченко, коли я їм сказав, що деякі автори уникають співпраці зі мною у рубриці, лише засміялися. Кожелянко ще й прокоментував…

На похорон до Василя я не поїхав, хоча збирався, якраз 24 серпня помер мій вуйко і я поїхав у Паушівку…

Євген Баран

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *