Культура

Там, де жив перекладач «Махабхарати»

Його батько був випускником імператорської медико-хірургічної академії, він також встиг її закінчити перед большевицьким переворотом. Борис Смирнов 1891 року народження. У селі Козляничі нинішньої Сосницької громади на Чернігівщині. Був лікарем і санскритологом — переклав давньоіндійський епос «Махабхарата».

Академік Туркменської академії наук. Помер у Ташкенті 1967 року.

А це його рідна садиба. У Козляничах. Взагалі родина Смирнових дуже цікава — батько був лікарем-нейрохірургом, а мати — письменницею з псевдонімом Козлєницька. Леонід Смирнов, батько перекладача, із шляхти Сосницького повіту, що отримала російське дворянство.

За подолання епідемії сибірки отримав подяку від Сосницької земської управи. Надвірний радник, що відповідало чину підполковника. Працював останні роки в лікарнях Петербурга, де й помер 1918 року, але похований у Козляничах.

У родовій садибі над Убіддю при комуні були клуб, контора і вже востаннє — магазин. Нині руйнується. Хоча є охоронний номер 6899, яко пам’ятки історії та культури.

… Коли ж біля школи я запитав молоду вчительку: де поховані Смирнови, оскільки біля церкви ми поховання не знайшли, вона нічого не знала…
Безпам’ятство…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *