Культура

Театральні навіювання…

Днями Залужний надрукував фото з Адою Роговцевою… Можу похвалитися, що в мене також є, але понад сорок років тому. Ми з однокурсниками з 3-го курсу факультету журналістики КДУ імені Шевченка ходили в театр імені Лесі Українки на виставу за п’єсою Юрія Щербака «Сподіватися». Насправді я вже забув, що то була за вистава і саму п’єсу не пам’ятаю.

Але фото з газети «Київський університет» нагадує про це. Після вистави організували обговорення. На фото Ада Роговцева і тодішня головреж театру Ірина Молостова сидять і уважно мене слухають, або вдають, що слухають, бо що такого розумного міг їм сказати 20-річний хлопчак?

Я був досить активним театралом у студентські роки. Коли Богдан Ступка переїхав зі Львова до Києва, то я набрався нахабства і організував зустріч з ним у нас на курсі. Він був блискучий промовець і розповідав дуже весело про театр і кіно так, що в нас пуза лопалися від сміху.

Я сам шкільні роки грав у дитячому театрі. Разом із знаменитим озвучкою «Альфа» Євгеном Малухою. У мене десь навіть фото є із вистави «Снігова королева». Він там грав Ворона, а я Принца.

Десь останніми часами була пауза в стосунках з театром. Років десять не ходив. Зараз відновлюю інтерес. Навіть п’єсу написав на основі своєї книги прози «Репортер Волковський», яка перекладена в США англійською і скоро має вийти друком. Це — проект майбутньої обкладинки американського видання. Артисти маріупольського театру минулої осені влаштували її читанні на полях театрального фестивалю. У тому самому театрі, куди росіяни вкинули бомбу…

Мені подобався Маріуполь. Я там бував кілька разів. Виходить, що, сам того не знаючи, я прощався з ним. Вірю, що його відбудують. Але це вже буде геть інше місто.
Є домовленість з театральною знаменитістю про постановку. Ім’я називати не буду, щоб не зурочити. Він має завершити попередню постановку і тоді візьметься за мою.

Ось так зімпровізував цю писанину. Почав з Ади Роговцевої, а завершив… рекламою себе красивого. Кого раптом цікавить гостросюжетна проза про війну — стукайте в мій месенджер на фейсбукові, я розповім як купити книгу українською.

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *