Культура

Зі щоденника про війну

У Чернігові в історичному помешканні Народного Руху України, де нині Музей боротьби за відновлення української незалежності в краї, Василь Чепурний презентував свою нову книгу «Сто днів Широкої війни». Вона вийшла у серпні цього року. Автор — відомий журналіст, власний кореспондент газети «Голос України» по Чернігівській області, почесний голова обласного об’єднання «Просвіта», один із засновників товариства української мови імені Т.Г. Шевченка та Чернігівської крайової організації Народного Руху України, борець за її незалежність в XX столітті, активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності.

Він автор книг «Акурайку», «В осім барку» та у співавторстві «Цеглинка для рідного храму». Його творчість — зброя в боротьбі за розвиток і зміцнення незалежної України.

«Моя книга — своєрідний щоденник перших ста днів Широкої війни від 24 лютого з російським агресором, створений з майже щоденних воєнних записів. Чому Широка війна? Бо з Росією ми воюємо з 2014 року, але тоді вони намагалися приховати свою участь. А тепер ні. Відкрито воюють дві держави. Переконаний, що наш народ переможе! А Російська Федерація не тільки програє, а також згине як імперія, її поневолені народи нарешті отримають свободу, стануть господарями своєї долі», — розповів Василь Чепурний.

«Зміцнення позицій української мови, культури та інших духовних, ідеологічних засад саме зараз є гарантією пришвидшення наближення перемоги, розвитку нашої країни. Дерусифікація для нас актуальна як ніколи, це умова повного визволення від московської духовної темряви», — наголосив автор.

«У книзі відображені не просто буремні події перших ста днів українського опору, боротьба з агресором на Чернігівщині. Це погляд і переживання українського патріота за свій народ. Вона потрібна і корисна не тільки нащадкам, а насамперед сучасникам», — зауважив Андрій Глухенький, завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», голова Чернігівської міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта».

«Цей щоденник — українська ідеологічна зброя. Недарма її видання підтримала коштом і обласна військова адміністрація. Хоч Василь Чепурний на те і не розраховував. Потрібна та актуальна книга. Я підтримую авторську думку, що Російська імперія впаде саме тоді, коли розпадеться її головний «скреп» — «Газпром», — підкреслив Сергій Соломаха, громадський діяч, борець за незалежність України в XX столітті.

Книжка «Сто днів Широкої війни» вже стала свідченням, документом історії, внеском нашого талановитого товариша й соратника до національної пам’яті нашого народу. Важливо, що Василь писав саме так, бо щиро переконаний у цьому. Не на чиєсь замовлення, а це його щира власна позиція. Автор на сторінках цього щоденника фактично вказує, що в цей драматичний час і він сам себе, і свою країну, громаду, оточення краще пізнає. І виявляється, що ми, українці, набагато кращі та сильніші, ніж самі про себе думали», — поділився своїми міркуваннями Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, який від імені Інституту привітав Василя Чепурного з вагомим творчим та патріотичним здобутком.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті
«Сіверщина»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *