Політика

Чегевара наших днів

У мене специфічне, неоднозначне, я би сказав, досить спокійне ставлення до Міхо. Я його, як і Петра, пам’ятаю гуляючими просторими коридорами жовтого корпусу університету імені Шевченка, де нам довелося вчитися на різних факультетах в один і той самий час – час розвалу СРСР.

Ті спогади хай залишаться у прірві минулого.

Пам’ятаю як захоплювався його мужністю під час Революції Троянд і російської навали на Грузію. Пам’ятаю як пізніше летів з ним і його дядьком до Штатів, і слухав його нісенітниці 10 годин поспіль. Пам’ятаю нашу зустріч вночі у «Інтерконтиненталі» і моє жахливе в ньому розчарування…

Але політика – то інше.

Кажуть, Гітлер у житті був наймилішою людиною, але спалив півсвіту і забрав життя у десятків мільйонів. А сер Черчіль навпаки, був жахливим у житті і найкрутішим у політиці. Міхо це щось інше. Для мене він Чегевара наших днів, вічний революціонер, який хоче змінити світ і вірить у свою святу місію.

Але більшість месій закінчує свій вік на голгофі або в камері смертників. І, схоже, для Саакашвілі цей сценарій не є найгіршим. Принаймні, він все робить як юний максималіст – або пан, або пропав. Нехай би йому пощастило у цій рулетці!

Євген Рибчинський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *